Τρίτη
23 Δεκεμβρίου 2025

Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Μαντέλη με αναστολή (ανανεωμένο)

Ελλάδα

Σε κάθειρξη οχτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε οπό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος έπειτα από τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν με την απόφασή τους πως το άλλο αδίκημα που αντιμετώπιζε ο κ. Μαντέλης αυτός της δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Μαντέλης κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς οι δικαστές απεφάνθησαν πως τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του πρώην υπουργού Μεταφορών για την επίμαχη σύμβαση. Κατά τους δικαστές, τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, κ. Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.

Εκτός από τον πρώην υπουργό καταδικάστηκε και το στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, κάθειρξη 12. Όπως και στον κ. Μαντέλη έτσι και στον Ηλ. Γεωργίου το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην έφεση και αναγνώριση ελαφρυντικών με αποτέλεσμα και οι δυο είναι ελεύθεροι.

Ακόμη, το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ομόφωνα αθώο τον κ. Τσουγκράνη, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με το σκεπτικό ότι δεν είχε δόλο.

Επίσης, αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν δέχθηκε την επιστροφή χρημάτων, προχωρώντας στη δήμευσή τους.

Τέλος, με την απόφαση έγινα δεκτές οι αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αλεξανδρούπολη: Διέλυσαν το σπίτι της οικογένειας του 3χρονου που πέθανε από ασιτία και ξυλοκόπησαν τον παππού του (βίντεο)

Την οργή του κόσμου είχε προκαλέσει το περιστατικό που ένα παιδί 3 ετών, μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από ασιτία. Όμως κάποιοι στην περιοχή που έμενε το παι...

Φόρτωση άρθρων...