Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Όμικρον: Ανησυχία για την επιθετική μετάλλαξη – Πότε θα ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα

Ελλάδα

Με το πέμπτο πανδημικό κύμα να «χτυπά» ήδη την Ευρώπη και την σκιά της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον να μας συντροφεύει «αναβιώνοντας» περιοριστικά μέτρα που από την περασμένη άνοιξη ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε, γιορτάζονται σήμερα τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί έως και σήμερα 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και 154 που θεωρούνται ύποπτα, αλλά με μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη παραλλαγή και όχι για τη Δέλτα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Ζοφερές προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων

Δύο πολύ ανησυχητικές προβλέψεις έκαναν Έλληνες ειδικοί σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που έρχεται στη χώρα μας.

Εκτός από το ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνει καθημερινά η Αττική, η οποία χτες ξεπέρασε τα 3.400 κρούσματα, οι προβλέψεις δείχνουν πως έρχεται νέα βόμβα από κρούσματα σε όλη την Περιφέρεια.

Η πρόβλεψη είναι άκρως ανησυχητική καθώς είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως η αύξηση κρουσμάτων φέρνει αύξηση νοσηλειών και μακροπρόθεσμα αύξηση και θανάτων, την ώρα μάλιστα που στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους καθημερινά πάνω από 70 άνθρωποι.

9.000 κρούσματα από την Τρίτη

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μάλιστα, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως οι προβλέψεις του δεν δείχνουν κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές, αλλά ήδη από την ερχόμενη Τρίτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου θα έχουμε 9.000 κρούσματα. Αυτό υπό την προϋπόθεση να διενεργηθούν περίπου 600.000 τεστ.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως τις επόμενες μέρες θα μειωθούν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, και πως όπως δείχνει τελικά η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει σύντομο πέρασμα και θα είναι ένα κύμα «τζούφιο».

12.000 κρούσματα μετά τις γιορτές

Πάντως για μια ακόμα φορά επανέλαβε το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός αλλά και το να κάνει ο κόσμος την αναμνηστική δόση.

Από την άλλη πλευρά, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χτες, πως μετά τα Χριστούγεννα θα φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα την ημέρα.

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε  τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και εξήγησε, για το Όμικρον, ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα: Αντιδήμαρχος έριξε κατά λάθος τον μπότη στο κεφάλι γυναίκας

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Κέρκυρα κατά την διάρκεια του εθίμου των Μπότηδων. Νεαρή κοπέλα που δεν είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις της Αστυνομίας για την ρίψη που θα...

Λευκάδα: Άγρια συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ νεαρών - Σοβαρά τραυματίας στο νοσοκομείο ένας 23χρονος

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ νεαρών για προσωπικές διαφορές, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λευκάδα. Στη διάρκεια του επεισοδίου, ένας 26χρονος έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτ...

Φόρτωση άρθρων...