Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

ONNED Academy: Ενεργειακή κρίση: Εξελίξεις – προκλήσεις και πράσινη μετάβαση

Παρασκήνιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ, με προσκεκλημένη τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την οποία τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στον τομέα της ενεργειακής κρίσης αλλά και για την πορεία της χώρας μας προς την πράσινη μετάβαση.

Οι ενεργειακές υποδομές στην Ελλάδα, η ανάγκη για περισσότερη “πράσινη” ενέργεια , οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ρόλος του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

H Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε κατά την τοποθέτηση της: «Η κυβέρνηση έχει αφήσει ήδη σημαντικό αποτύπωμα στον τομέα, με παρεμβάσεις και πολιτικές που ανοίγουν νέους δρόμους για το μέλλον. Είναι όμως καθήκον μου να επισημάνω πως τα όσα έγιναν στην ενέργεια από το 2019, δεν αποτελούν και το τέρμα του δρόμου. Γιατί τώρα πια, που η ενέργεια δεν είναι πια ένας τομέας με τον οποίο ασχολούνται μόνο εξειδικευμένοι τεχνοκράτες αλλά έχει περάσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης, η δουλειά μας τώρα ξεκινάει. Και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Για να ολοκληρώσουμε την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μας συστήματος, που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός πριν 3 χρόνια όταν από το βήμα του ΟΗΕ εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση της Χώρας ως το 2028, και που εμείς στο ΥΠΕΝ, τρία χρόνια τώρα, συνεχίζουμε με ρυθμιστικές τομές στα ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ενεργειακές υποδομές, την ψηφιοποίηση, τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Για να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε ενέργεια, τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την ενέργεια, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και με το αξίωμα ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω». Αυτές οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τα νέα στελέχη του κόμματος, επειδή μπορούν να γνωρίσουν σε βάθος το πώς δομείται και εφαρμόζεται η πολιτική και να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο. Ειδικά στη τωρινή συγκυρία όπου, χάρη στο drive για την πράσινη μετάβαση, αλλά και εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.»

7Rh

Η Πολιτική Ακαδημία διεξήχθη υβριδικά με την παρουσία μελών της Οργάνωσης, πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Τη συζήτηση συντόνισε η Υπεύθυνη της Πολιτικής Ακαδημίας Σοφία Κριτικού.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται ανήμερα της επετείου της μεγάλης εκλογικής νίκης της ΝΔ, πριν από τρία χρόνια, το 2019. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είναι πρωτοφανείς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής. Η κυβέρνηση ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο χώρο της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, με τους εξαιρετικά επιτυχημένους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και «Ηλέκτρα» ανοίγουν νέους δρόμους για το μέλλον και στέλνουν το μήνυμα ότι θέλει να διατηρήσει ζωντανό το πνεύμα της Ενεργειακής Μετάβασης και να μην το αφήσει σβήσει στον απόηχο των συγκυριών της περιόδου. Θέλω να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματέα για την παρουσία της και για τις απαντήσεις που έδωσε σήμερα αποδεικνύοντας ότι η χώρα κινείται με υψηλές ταχύτητες και με ασφάλεια για να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοινή δράση της Ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ με ομάδα εθελοντών - Η στήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Για ακόμα μια φορά, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστηρίζει τις δράσεις της Ομάδας Παρέμβασης στο δρόμο-Streetwork του Οργανισμού Κατά των ...

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Φόρτωση άρθρων...