Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

«Ωρολογιακή βόμβα» οι 600.000 ανεμβολίαστοι για το ΕΣΥ - Οι δραματικές λύσεις αν δεν πειστούν να εμβολιαστούν

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν είναι έτοιμο.Κάθε ανεμβολίαστος είναι εν δυνάμει ασθενής που πιθανότατα θα αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές δοκιμάζοντας τις αντοχές των ούτως ή άλλως κουρασμένων υγειονομικών.

Ελλάδα

Μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ΕΣΥ: Κάπως έτσι λειτουργούν οι περίπου 600.000 ανεμβολίαστοι πολίτες στη χώρα μας, άνω των 60 ετών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», κάθε ένας από αυτούς είναι εν δυνάμει ασθενής που πιθανότατα θα αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές στην περίπτωση που μολυνθεί από τον πανδημικό ιό, δοκιμάζοντες τις αντοχές των ούτως ή άλλως κουρασμένων υγειονομικών. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία ότι οι δυνατότητες και οι πόροι των νοσοκομείων δεν είναι ανεξάντλητοι, όπως φάνηκε κατά την εξέλιξη του δεύτερου και του τρίτου πανδημικού κύματος, όταν τα νοσηλευτικά ιδρύματα έφτασαν στα όριά τους.

Πάντως τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, έχουν αναφέρει πως θα χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών αλλά και να μειωθούν τα χειρουργεία σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει δραματικά.

«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κοροναϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», είχε αναφέρει χτες η κ. Γκάγκα, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας είχε αφήσει στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 ανοιχτό το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης , Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε σήμερα πως ναι μεν έχει αποκλειστεί ένα γενικό lockdown, αλλά τα τοπικά μέτρα παραμένουν στο τραπέζι.

Ομως, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων φαίνεται πως μία μικρή – πλην όμως σημαντική για τη δημιουργία ενός ισχυρού «τείχους ανοσίας» – μερίδα των πολιτών συνεχίζει να… κωφεύει, δυναμιτίζοντας τις όποιες προσπάθειες οχύρωσης της χώρας από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που καταγράφει σε καθημερινή βάση την εξέλιξη των εμβολιασμών, τεκμηριώνει πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα (και μάλιστα στις πλέον κρίσιμες ηλικίες, άνω των 60 ετών) έχουν αγγίξει πλατό. Συνεπώς, αντί να σκαρφαλώνει η γραμμή των εμβολιασμών γίνεται επίπεδη, στρώνοντας το… χαλί για να υψωθεί απειλητικά η πανδημική καμπύλη με τα κρούσματα να αγγίζουν τα τελευταία 24ωρα δυσθεώρητα νούμερα.

Αναλυτικότερα, έως τα μέσα της εβδομάδας, το 25% των πολιτών άνω των 80 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε απόλυτο αριθμό σε περισσότερους από 193.000 υπερήλικες (όπως προκύπτει από τον υπολογισμό πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ την 01/01/2020), οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στις φονικές διαθέσεις του πανδημικού ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους, με τη συχνότητα να είναι 3.474 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα που διανύουν την ένατη δεκαετία της ζωή τους.

Για να αντιληφθεί, δε, κανείς τον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπερήλικες όντας ανεμβολίαστοι, αρκεί να συνυπολογίσει πως η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών.

Πάντως, το ποσοστό των ατόμων 70-79 ετών που έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της «Ελευθερίας» είναι μεγαλύτερο καθώς ξεπερνά το 83%, πέφτει όμως – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ECDC – στο 80,9% για τους πολίτες 60-69 ετών με αποτέλεσμα συνολικά 600.000 άτομα άνω των 60 ετών να γυρίζουν την πλάτη τους στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Πεδία μάχης

Το έλλειμμα στην εμβολιαστική προσπάθεια δεν παύει, πάντως, να εκπλήσσει αρνητικά τους υγειονομικούς, που βλέπουν τα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούν να μετατρέπονται και πάλι σε πεδία μάχης, παρότι υπάρχει διαθέσιμο και σε επάρκεια ένα «σούπερ όπλο» που θα μπορούσε να είχε λήξει τον πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 85% των ασθενών που νοσούν βαριά με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους είναι μη εμβολιασμένοι (ή έχουν υποβληθεί μόνον στην πρώτη δόση), με τους αριθμούς να αποδεικνύουν πως χάνονται καθημερινά και άδικα δεκάδες ανθρώπινες ζωές. «Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε. Είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους», σημείωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Υπογραμμίζεται πως, σύμφωνα με τα δεδομένα, όσοι έχουν συνδράμει για να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας», δημιουργώντας μία ανθρώπινη αλυσίδα έναντι του νέου κορωνοϊού, διατρέχουν 30 φορές λιγότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση μόλυνσης. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ιδιαίτερα υψηλή (ξεπερνώντας το 90%) ανεξαρτήτως ηλικίας. Εντούτοις ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάγκη να υποβληθούν – με έμφαση στους ηλικιωμένους πολίτες – στην τρίτη δόση, εφόσον έχουν παρέλθει έξι μήνες από το βασικό σχήμα του εμβολιασμού τους.

Φως στο τούνελ με την αύξηση των ραντεβού

Πάντως πέρα από τις δραματικές προβλέψεις, όλο και περισσότεροι ανεμβολίαστοι φαίνεται πως τρέχουν να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αναλυτικά, από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση 130.000 πολίτες έναντι 45.000 που ήταν μια εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το ίδιο διάστημα, κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. «Τη Δευτέρα θα φτάσουμε το μισό εκατομμύριο από ανθρώπους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σταλεί και μηνύματα για να υπενθυμίσουν στον κόσμο που συμπληρώνει το εξάμηνο του ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργαντάς.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...