Τετάρτη
21 Οκτωβρίου 2026

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις - Έκλεισε το κέντρο, επί ποδός 3.000 αστυνομικοί

Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να συρρέουν στα Προπύλαια για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αγωνιστικά ραντεβού έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια στην Αθήνα και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στη σημερινή στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, βελτιωμένες κτιριακές υποδομές, αύξηση μισθών και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

«Στις 21 Οκτωβρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να έχουμε σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, εκπαιδευτικούς που ζουν αξιοπρεπώς και δημόσια δωρεάν Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στα σχολεία δεν πάει άλλο» και γίνεται αναφορά για ύπαρξη 15.000 εκπαιδευτικών κενών, ανεπαρκή χρηματοδότηση των σχολείων, αδυναμία αξιοπρεπούς διαβίωσης με τον μισθό του εκπαιδευτικού, κατηγοριοποίηση σχολείων σε Πρότυπα, Ωνάσεια, τμήματα Διεθνούς απολυτηρίου (IB) αντί για λύση στα «πραγματικά προβλήματα των σχολείων» και ενίσχυση του εξεταστικού χαρακτήρα του σχολείου μέσα από τον σχεδιασμό των αλλαγών στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, ότι οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις: «για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ουσιαστική στήριξη του εκπαιδευτικού μας έργου ώστε να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, για σχολεία ασφαλή, για την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας, για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση και στην κατηγοριοποίηση σχολείων - μαθητών - εκπαιδευτικών με μέσο, τόσο την αξιολόγηση που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και την εκχώρηση τμημάτων της στον ιδιωτικό τομέα».

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εκπαιδευτικών πλαισιώνεται από τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει προκηρύξει στάση εργασίας. Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κλαδικά σωματεία προγραμματίζουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις, με επίκεντρο τα ζητήματα μισθών, εργασιακών συνθηκών και δημόσιας εκπαίδευσης.

«Αστακός» το κέντρο, επί ποδός η ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα, αυξημένα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να εφαρμοστούν στην Αθήνα ενόψει της συγκέντρωσης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ενισχυμένη θα είναι η αστυνομική παρουσία στην Αθήνα ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, με τις αρχές να θέτουν σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για την επιτήρηση της κινητοποίησης και την αποτροπή πιθανών επεισοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.000 αστυνομικοί από διαφορετικές υπηρεσίες αναμένεται να αναπτυχθούν σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας.

Στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται προληπτικοί έλεγχοι ατόμων που θα κρίνονται ύποπτα, καθώς και η ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε σημεία αυξημένης σημασίας, όπως υπουργεία και πρεσβείες. Αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται επίσης να βρίσκονται στην αρχή της οδού Ερμού, στην πλατεία Συντάγματος, για την προστασία των καταστημάτων της περιοχής.

Παράλληλα, οι καταστηματάρχες έχουν ενημερωθεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την περίπτωση επεισοδίων, με ορισμένους να έχουν ήδη προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα, το απεργιακό κάλεσμα είναι για τις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, επιμέρους ομοσπονδίες και οργανώσεις έχουν ανακοινώσει δικά τους σημεία συγκέντρωσης, διευρύνοντας το πλαίσιο των αυριανών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των περιφερειακών συγκεντρώσεων:

Κεντρική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, 22 Οκτώβρη (10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου). Στερεά – Εύβοια: Λιβαδειά, 20 Οκτώβρη (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Θεσσαλία: Λάρισα, 20 Οκτώβρη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Δυτική Μακεδονία: Πτολεμαΐδα, 22 Οκτώβρη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Πελοπόννησος: Τρίπολη, 22 Οκτώβρη (11 π.μ., πλατεία Πετρινού). Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Αλεξανδρούπολη, 23 Οκτώβρη (11 π.μ., πάρκο Ακαδημίας). Κρήτη: Ηράκλειο, 4 Νοέμβρη (11 π.μ., πλατεία Λιονταριών). Δυτική Πελοπόννησος: Πύργος, 6 Νοέμβρη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σοκ στην Αμαλιάδα: Αδέρφια έθαψαν τη μητέρα τους στον κήπο – Τους κατήγγειλε ο τρίτος αδελφός τους

Δύο αδέρφια φέρονται να έθαψαν τη μητέρα τους στο κήπο του σπιτιού τους, αφότου πέθανε, σύμφωνα με την καταγγελία του τρίτου αδερφού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, τα ...

Σαν σήμερα - 21 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ένα ποίημα. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολομού , που μετά την απελευθέ...

Φόρτωση άρθρων...