Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα – Αναλυτικά παραδείγματα

Τα Πανεπιστήμια θα ορίζουν στο εξής τους συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η δυνατότητα υποψηφίων με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισέλθουν ευκολότερα σε Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, ενώ αντίθετα να δυσκολεύει περισσότερο η «μάχη» για μία θέση στις «καλές» σχολές.

Ελλάδα

Με νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα γίνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις του χρόνου.

Στο επίκεντρο των ριζικών αλλαγών θα είναι οι συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα οι οποίοι ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 τμήματα των πανεπιστημίων.

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με βάση το κύριο γνωστικό τους αντικείμενο, ενώ παράλληλα επανακαθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων τροποποιώντας τις ΕΒΕ, είτε προς τα κάτω προκειμένου να μη μείνουν τόσες πολλές κενές θέσεις είτε σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και προς τα πάνω ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχυ της επιτυχίας.

Τις αλλαγές που έρχονται στις πανελλήνιες εξετάσεις, παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας μία νέα εξίσωση στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Δίνει μάλιστα και κάποια παραδείγματα.

Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%.

Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο της Θράκης τo αναβαθμίζει σε 28%.

Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει 25% και στα τέσσερα μαθήματα αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και «μόλις» 20% σε Ιστορία και Λατινικά.

Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ συμφωνούν. «Ναι» σε όλα από 25%.

Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται σαφώς πιο πλουραλιστική.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές στην εφημερίδα «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου».

Oι νέοι συντελεστές σε 18 τμήματα

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι αλλαγές στην ΕΒΕ αφορούν στο τμήμα Φυσικής Επιστήμης και Αθλητισμού το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη μείωσε από το 1 στο 0,8 τον συντελεστή, όπως και το αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στις Σέρρες.

Επίσης σε μείωση από το 0,9 στο 0,8 προχώρησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ενώ συντελεστή 0,8 όρισε και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης το οποίο δεν είχε ορίσει ΕΒΕ πέρυσι.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν διαφοροποιεί τις ΕΒΕ του, ενώ σε διαφοροποιήσεις έχει προχωρήσει το ΠΑΔΑ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπως στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης.

Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

  • Θεατρικών Σπουδων: 0,80
  • Φιλολογίας: 1,20
  • Ψυχολογίας: 1
  • Διαχείριση λιμένων: Δεν όρισε

Δυτικής Μακεδονίας:

  • Μηχανολόγων Μηχανικών: 1,20
  • Ορυκτών πόρων: 0,80
  • Σχεδίασης προιόντων: 0,80
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών: 1,20
  • Χημ. Μηχανικών: 1,20
  • Όλα τα τμήματα γεωπονικών, οικονομικών, θετικών και Επιστημών Υγείας: 0,80
  • Ψυχολογίας: 1
  • Παιδαγωγικών-Νηπιαγωγών: 1
  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευση: 0,80
  • Τμήμα Επικοινωνίας με έδρα την Κοζάνη: 0,86

Πηγή: υπ. Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο-Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαλκίδα: Με κουζινομάχαιρο σκότωσαν την 63χρονη - Η Αστυνομία κοντά στον εντοπισμό του δολοφόνου

Τραύματα στον αυχένα από κουζινομάχαιρο έφερε τελικά η 63χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Έξω Παναγίτσα στη Χαλκίδα. Το τραγικό περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, ...

Έγκλημα στο Μενίδι: Κυνικός και αποφασισμένος ο δολοφόνος – Έσφαξε την 40χρονη με δέκα μαχαιριές

Στον εισαγγελέα οδηγείται το πρωί της Παρασκευής (17.5.2024) ο 50χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του το πρωί της Πέμπτης στο Μενίδι. Η 40χρονη ...

Φόρτωση άρθρων...