Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στις 10 Ιουνίου κάνει πρεμιέρα - Σε ποια πανεπιστήμια θα τοποθετηθούν οι πρώτοι 400 αστυνομικοί

Ελλάδα

Λίγες μέρες απομένουν για να ξεκινήσει η φύλαξη των πανεπιστημίων από την ειδική ομάδα φύλαξης των ΑΕΙ.

Τα φύλλα πορείας για την τοποθέτησή τους, παρέλαβαν χθες οι 400 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί λαμβάνοντας και τις τελευταίες οδηγίες για τους τρόπους κινήσεων και ενεργειών τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τις 10 Ιουνίου θα αναλάβουν καθήκοντα πέριξ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με συνοδεία ασφαλείας τους, αστυνομικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. ή ΔΡΑΣΗ, για περιπτώσεις αποτροπής επιθέσεων σε βάρος τους. 

Οι αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε τμήματα που θα επιλέξουν, που βρίσκονται περιμετρικά της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου και της Πολυτεχνειούπολης. Σε πρώτη φάση, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο σε επίπεδο περιπολιών στον χώρο.

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό

Σύμφωνα το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», θα έχουν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε πεζές περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και θα συνοδεύονται από ειδικούς φρουρούς, που θα επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες.

Στο εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιγράφει τη δράση και τις λειτουργίες των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους, κατατέθηκε πριν από δεκαπέντε ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η δράση τους καλοκαιρινούς μήνες

Στο Διάταγμα διευκρινίζονται μεταξύ άλλων σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπολίες και τον τρόπο που θα κινούνται οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, ενώ παράλληλα θα καθοριστεί και η δράση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δεν θα λειτουργούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε περιπολίες και σταθερές φυλάξεις.

Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την καθοδήγηση των 400 στελεχών του Σώματος, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

Που θα τοποθετηθούν 

Στις 17 Μαΐου ολοκληρώθηκε η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών, οι 200 θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, με τους 100 να τοποθετούνται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι υπόλοιποι 200 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας.

Το νέο σώμα θα τοποθετηθεί στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Η εκπαίδευση τους

Οι νέοι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης «καταδρομικής» εισβολής και κατάληψης της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιθέσεις και προπηλακισμούς καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, «πολεμικές» αντιπαραθέσεις με αστυνομικές δυνάμεις, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού ή παρεμβάσεις… χτισίματος σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές ή ακόμη και ληστείες εντός πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.

Η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών περιελάβανε… πολεμικές τέχνες, ήπια χρήση γκλομπ, ακινητοποίηση και χειροπέδηση υπόπτων. Στόχος του προγράμματος ήταν να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Να εκπαιδευτούν στην αυτοάμυνα, αυτοπροστασία και του χειρισμού του οπλισμού που θα φέρουν.

Οι 400 νέοι φρουροί της ειδικής ομάδας φύλαξης των πανεπιστήμιων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, πριν από την σωματική και φυσική τους ενίσχυση, μελέτησαν τους νόμους, όπως και την κοινωνική και ηθική προσέγγιση των περιστατικών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, με στόχο να μην φθάσουν και να αποφύγουν τον κατασταλτικό χειρισμό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο τελευταίος των Liberty ταυτοποιήθηκε στον βυθό του Αιγαίου - Ποιος ήταν ο «Αφρικανός Μαρκήσιος»

Φως σε ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια που «φιλοξενούνται» στον βυθό του Αιγαίου έριξε η έρευνα, καθώς ταυτοποιήθηκε ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (AFRICAN MARQUIS), ένα εξαιρετικά σπάν...

Πολυτεχνειούπολη: Καλούσαν κακοποιούς από την Αλβανία – Διαφήμιζαν τις φοιτητικές εστίες ως το ιδανικό ορμητήριο

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την δράση της συμμορίας της Πολυτεχνειούπολης. Σύμφωνα με νέα στοιχεία τα μέλη της σπείρας φέρονται να...