Πέμπτη
28 Σεπτεμβρίου 2023

Πάπας Φραγκίσκος: Επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στο Βατικανό (εικόνες)

Nα επιστρέψει στην Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στο Βατικανό εδώ και αιώνες αποφάσισε ο Πάπας Φραγκίσκος. Η ανακοίνωση του Βατικανού ανέφερε ότι ο Πάπας δωρίζει τα θραύσματα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, με σκοπό φυσικά να περάσουν αυτά στις ελληνικές Αρχές.

Η δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου προς την Ελλάδα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αφορά σε τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονταν εδώ και αιώνες στις συλλογές του ποντίφικα και στα μουσεία του Βατικανού.

Συγκεκριμένα, στο επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται:«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθεντο σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Ποια είναι αυτά τα θραύσματα

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, με λεπτομέρειες, στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο, τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία ανήκουν στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς.

Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια.

Το τρίτο θραύσμα είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Πάπας Φραγκίσκος: Δωρίζει στην Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα
Πάπας Φραγκίσκος: Δωρίζει στην Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα

 

Πάπας Φραγκίσκος: Δωρίζει στην Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλημμύρισε ξανά ο Βόλος - «Πνίγηκε» το Πήλιο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις (Videos&Photos)

«Έσπασε» ξανά ο Κραυσίδωνας και πλημμύρισαν σπίτια στον Βόλο. Εγκλωβίστηκαν πολίτες στον Βόλο, την Αγριά και τις Αλυκές. Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη. Κλειστά τα σχολεία την Πέ...

Φόρτωση άρθρων...