Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Περισυνελέγη από Super Puma ο πιλότος του F-16 – Μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Περισυνελέγη σώος ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους F-16, που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα βορειοανατολικά της Αλοννήσου.

Ο πιλότος μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

«Ο χειριστής του αεροσκάφους  F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το χρονικό

Ο συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν έγινε γνωστό ότι ένα μαχητικό F-16, κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα, στις Σποράδες.

Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν ένα αλεξίπτωτο κοντά στο σημείο της πτώσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος κατάφερε και επικοινώνησε με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενημερώνοντας για το περιστατικό.

Στο σημείο όπου εξέπεμψε το σήμα του πιλότου, έσπευσαν πλωτά σκάφη και ελικόπτερα, που κατάφεραν να τον προσεγγίσουν και να τον περισυλλέξουν.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 πτέρυγας μάχης, στη Λάρισα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το F-16 παραμένουν αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής.

Βουλή: Ο Μάκης Βορίδης ενημέρωσε το Σώμα για την πτώση του F-16

Τη Βουλή ενημέρωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-16, έπειτα από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζου.

«Η ενημέρωση είναι από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29, Μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+, της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγα Μάχης, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας. Στην περιοχή επιχείρησαν ένα ελικόπτερο SUPER PUMA από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελου Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113 ΠΜ. Ο πιλότος έχει διασωθεί», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Στην ανακοίνωση του ΓΕΑ, αναφέρονταν τα εξής: «Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ και κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130.
Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ».

Δένδιας για πτώση F16: Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πιλότο

Ευχές τα ταχεία ανάρρωση στέλνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στον πιλότο ο οποίος σώθηκε έπειτα από την πτώση του F-16 μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του αναφέρει: «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F - 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (28/4) ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού ...

Πυρκαγιές: Διαφορετικές εστίες στον Ασπρόπυργο – Κατάσβεση στους Δελφούς

Διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς έχουν ξεσπάσει στη θέση Σοφό Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αρχικά εκδηλώθηκαν τρεις εστίες πυρκαγιάς σε οικοπεδικούς χώρους στο Σοφό Ασπροπ...

Το ρομπότ Σοφία έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ηράκλειο - Δέχτηκε... προξενιά και αποθέωσε την Κρητική κουζίνα

Τις εντυπώσεις και στο Ηράκλειο, όπου βρέθηκε για την 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής, έκλεψε το ρομπότ Σοφία. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής της στο Κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκ...

Φόρτωση άρθρων...