Αρκετές περιοχές της νότιας Ελλάδας έχει σκεπάσει η αφρικανική σκόνη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους. Οι μετεωρολόγοι συστήνουν υπομονή με το φαινόμενο να εκτιμάται πως θα μας εγκαταλείψει σταδιακά την Τετάρτη.

Η κατάσταση στην Καλαμάτα και γενικότερα στη Μεσσηνία είναι αποπνικτική, με τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο να θυμίζουν... Λιβύη.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της Ηλείας, με την αφρικανική σκόνη να έχει κρύψει τον ουρανό, όπως φαίνεται από εικόνες στο λιμάνι του Κατάκολου, στην παραλία της Καρούτας και στην περιοχή της Ζαχάρως.

 

Αποπνικτική κατάσταση και στα Χανιά

Και στην Κρήτη η αφρικανική σκόνη είναι έντονη και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στα Χανιά με την αφρικανική σκόνη να είναι έντονη και την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σήμερα η θερμοκρασία στην πόλη ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεντρώσεις ρεκόρ στην Κρήτη

Η Κρήτη και η Πελοπόννησος πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό για την κατάσταση στην Κρήτη ότι χθες, από τις 5.30 - 7.30 το απόγευμα είχαν καταγραφεί συγκεντρώσεις 300 μικρογραμμαρίων σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Οι συγκεντρώσεις έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας περίπου στα 50 μικρογραμμάρια, ενώ σήμερα, μετά τις 2 το μεσημέρι άρχισαν να ανεβαίνουν γρήγορα. Στις 5 το απόγευμα καταγράφονταν ήδη 430 μικρογραμμάρια και η τάση συνέχιζε να είναι ανοδική.