Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Ποιες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης (Photos)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 1994, επισκέφτηκε σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρουσίαση των δράσεών του.

Το ΚΕΓ έχει την ευθύνη της διοργάνωσης των εξετάσεων πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας, μεταξύ άλλων και βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. 

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του, μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 160 εξεταστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, τα οποία θα υποδεχτούν 9.000 υποψηφίους για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, δρομολογείται νέα πρωτοβουλία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα του Κέντρου.

Ακόμα, καθώς υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο έντονο ενδιαφέρον, το ΚΕΓ πρόκειται να παρέχει πιστοποίηση γνώσης και στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Οι ανωτέρω δράσεις βρίσκονται στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της λειτουργίας του ΚΕΓ ως επίσημου φορέα χορήγησης Κρατικών Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας καθίσταται προσιτή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ταυτότητα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

Το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας. Τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας ενώ υπάρχει συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σκοπός του ΚΕΓ είναι η ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός της Ελλάδας, η οργάνωση της διδασκαλίας της σε αλλοδαπούς και ομογενείς, η στήριξη των διδασκόντων την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό καθώς και η παραγωγή κάθε μορφής υλικού, που θα συντελούσε στην προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Τα τέσσερα επιστημονικά τμήματα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας είναι:

α) το Τμήμα Λεξικογραφίας,
β) το Τμήμα Γλωσσολογίας,
γ) το Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας και
δ) το Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Ειδικότερα, τ ο Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας ασχολείται με τη διοργάνωση των εξετάσεων πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας. Εκπονεί ερευνητικά προγράμματα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας.

Παρέχει υποστηρικτικό υλικό, θεωρητικό και πρακτικό, για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης και ως δεύτερης γλώσσας. Δίνει κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνδεση των Εξετάσεων Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας με τη διδασκαλία, για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών εκμάθησης της ελληνικής. Παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Διαθέτει χώρο για δημόσια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ διδασκόντων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κρήτη: 44χρονη έπαθε ανακοπή μπροστά στα μάτια του παιδιού της στο κέντρο του Ηρακλείου

Συναγερμός σήμανε στο κέντρο του Ηρακλείου όταν μια 44χρονη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της στην πλατεία Κορνάρου, με τους διερχόμενους να καλούν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με...

Άστατος ο καιρός μέχρι την Κυριακή του Πάσχα - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Με δύο πρόσωπα θα είναι ο καιρός μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Στα βόρεια και δυτικά αναμένονται βροχές, ενώ στα νότια ο καιρός θα είναι αίθριος...

Φόρτωση άρθρων...