Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Politico: Καταφύγιο για 700 Αφγανές έγινε η Αθήνα - Ο ρόλος της Μαρέβας Μητσοτάκη

Περισσότερες Αφγανές από οποιαδήποτε άλλη χώρα τους τελευταίους μήνες υποδέχθηκε η Ελλάδα. Η Αθήνα μετατράπηκε σε απομακρυσμένο κόμβο της πρώην πολιτικής σκηνής της Καμπούλ, αναφέρει ρεπορτάζ της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico.

Πάνω από 700 Αφγανές, πρώην μέλη του δικαστικού σώματος της χώρας τους, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και βουλευτίνες μέσα σε λίγες εβδομάδες, έφθασαν μαζί με τις οικογένειές τους στην Αθήνα με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων αρωγής και ιδιωτών, που αποτάνθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση και εξασφάλισαν αμέσως τη συνδρομή της, γράφει η Νεκταρία Σταμούλη. 

Οι συγκεκριμένες γυναίκες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες από το καθεστώς των Ταλιμπάν, καθώς θεωρούνται εκπρόσωποι μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο Αμερικανός Αμέντ Χαν, που έχει αναπτύξει φιλανθρωπική δράση και απευθύνθηκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού. «Έστειλα ένα μήνυμα στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, τη Μαρέβα [Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη], παλιά μου φίλη και της είπα ότι αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση και δεν έχω που να τις πάω [τις Αφγανές]. 

Μία ώρα αργότερα η Ελλάδα είπε “ναι, θα τις δεχθούμε”. Δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσω να την πείσω», δήλωσε. Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με αναγνωρισμένα τρίτα μέρη, προσφέροντας καταφύγιο σε Αφγανούς που απειλούνται με αντίποινα των Ταλιμπάν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοί της εγκατέλειψαν την Καμπούλ μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους με πτήσεις στο εξωτερικό, ο Αμέντ Χαν αναζητούσε χώρα που να δεχθεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός για έξι Αφγανές δικηγόρους και τις οικογένειές τους, συνολικά 53 άτομα μέχρι να μεταφερθούν σε άλλο κράτος. Το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της προσωρινής φιλοξενίας, αλλά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, οι ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες αρνήθηκαν να τις δεχθούν για μόνιμη εγκατάσταση.

Ο Χαν θυμήθηκε την παλιά του φίλη, τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της έστειλε το μήνυμα. «Δύο ώρες αργότερα μιλούσα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, που έστησε μια ομάδα στο WhatsApp για να συντονίσει την επιχείρηση», είπε ο Χαν. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για επέκταση της συνεργασίας με τον Χαν να φέρνει κι άλλες Αφγανές στην Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς, περιλαμβανομένου του Καζακστάν. Ο Χαν έκανε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα διατροφής, διαβίωσης και ασφαλιστικής κάλυψης των Αφγανών στο πλαίσιο μιας «άψογης», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «συνεργασίας», που δείχνει κατά τον ίδιο ότι μικρότερες χώρες αποδείχθηκαν πιο φιλόξενες σε σύγκριση με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις. «Η μόνη πολιτική ηγετική ικανότητα που είδα [στο θέμα της φιλοξενίας των Αφγανών] ήταν από μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, το Κατάρ, η Βόρεια Μακεδονία, όχι από τα μέλη της G7. Πολλές χώρες έβγαλαν πολλά χρήματα στο Αφγανιστάν και τώρα νίπτουν τας χείρας των και ψάχνουν την επόμενη ευκαιρία», τόνισε στο Politico.

Αν και οι περισσότερες από τις Αφγανές που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μηταράκης είπε ότι η χώρα μας «είναι πρόθυμη να παράσχει άσυλο σε όλες τους, αν δεν υλοποιηθούν οι προσπάθειές τους να βρουν εναλλακτικές λύσεις». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το ίδιο δεν ισχύει για πολλούς άλλους μετανάστες, ακόμη και Αφγανούς, που φθάνουν στις ελληνικές ακτές, καθώς οι πόρτες της Ευρώπης στην Ελλάδα παραμένουν κλειστές για τους περισσότερους με συρματοπλέγματα στον Έβρο και περιπολίες σε στεριά και θάλασσα, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης με καμπάνια του σε ΜΜΕ προσπαθεί να αποθαρρύνει τους Αφγανούς να έλθουν, χωρίς νόμιμη άδεια, στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στη σκληρή κριτική διεθνών οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και στις αιτιάσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, καταγράφοντας τις διαψεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, που υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της εισόδου προσφύγων στη χώρα μέσω ασφαλών, νόμιμων διαύλων κι όχι με τη βοήθεια διακινητών που τους εκμεταλλεύονται καθώς και τις επισημάνσεις τους ότι η Ελλάδα ήδη φιλοξενεί 160.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Politico: Καταφύγιο για 700 Αφγανές έγινε η Αθήνα - Ο ρόλος της Μαρέβας Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: 40χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για κακοποίηση – «Με άρπαξε από τον λαιμό και απειλούσε ότι θα κοινοποιήσει φωτογραφίες μου»

Σοκ προκαλεί η μαρτυρία μίας 40χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατήγγειλε τον σύντροφο της για ενδοοικογενειακή βία και για εκδικητική πορνογραφία. Η 40χρονη κατήγγ...

Φόρτωση άρθρων...