Δευτέρα
24 Αυγούστου 2026

Πότε απαγορεύονται οι απολύσεις εργαζομένων που μπήκαν σε αναστολή

Ελλάδα
Διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας (απαγόρευση απολύσεων) από τις επιχειρήσεις που έθεσαν τις συμβάσεις εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020 παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας σύμβασης, αυτή είναι άκυρη.

- Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τους ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.

- Σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα θεωρείται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζόμενου/ων εντός του μηνός Δεκεμβρίου έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα.

- Ως ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας νοείται ο αριθμός των εργαζομένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της εντός του μηνός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού τυχόν προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήματος χρήσης του μέτρου από την επιχείρηση κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αγωνία σε παραλία της Λάρισας: 7χρονο παιδί ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του – Επανήλθε μετά την ΚΑΡΠΑ

Στιγμές αγωνίας εκτυλίχθηκαν σε παραλία των Τεμπών Λάρισας, σήμερα το πρωί (23/08), όταν ένα μικρό παιδί ανασύρθηκε από την θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του. Στο επτάχρονο παιδί έγι...

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των αδειούχων: Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αθηνών-Κορίνθου – Ουρές στα Μάλγαρα

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή των αδειούχων. Ουρές στα διόδια Μαλγάρων προς Θεσσαλονίκη και σημαντικές καθυστερήσεις στην Αθηνών–Κορίνθου, σε Κινέτα, Μέγαρα και Κακιά Σκάλα.

Φόρτωση άρθρων...