Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 28 Μαΐου

Γεγονότα

1871: Συντρίβεται η Κομμούνα των Παρισίων.

1952: Oι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.

1964: Ιδρύεται η PLO, οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1969: Η Μίλαν νικά τον Άγιαξ με 4-1 στο Μπερναμπέου και κατακτά το 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η ΕΡΤ μεταδίδει για πρώτη φορά απευθείας αγώνα ποδοσφαίρου και ο Γιάννης Διακογιάννης κάνει την παρθενική εμφάνισή του στην περιγραφή.

1979: Υπογράφεται στο περιστύλιο του Ζαππείου η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1999: Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη και το οδηγεί στην Αλβανία. Κατά την επιχείρηση της αλβανικής Αστυνομίας έξω από το Ελμπασάν σκοτώνεται ο ίδιος και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης.

Γεννήσεις

1738: Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, Γάλλος γιατρός, εφευρέτης της γκιλοτίνας

1908: Ίαν Φλέμινγκ, Άγγλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών, που έγραψε σειρά μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ

1943: Έλενα Σουλιώτη, διακεκριμένη Ελληνίδα σοπράνο

1945: John Fogerty, Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και βασικός συνθέτης των Creedence Clearwater Revival

1968: Κάιλι Μινόγκ, Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός

Θάνατοι

1787: Λεοπόλδος Μότσαρτ, Γερμανός μουσουργός, πατέρας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1843: Πεθαίνει ο Νόα Γουέμπστερ, Άγγλος πολιτικός, συγγραφέας και λεξικογράφος, δημιουργός του περίφημου λεξικού της αγγλικής γλώσσας που φέρει το όνομά του.

2003: Ίλια Πρίγκοζιν, Ρώσος χημικός, με σημαντικό έργο στο πεδίο της θερμοδυναμικής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1977.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λευκός Οίκος: Αντιδημοκρατικές οι ρωσικές εκλογές, κανένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Πούτιν

Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι oι ρωσικές εκλογές που οδήγησαν στην ανανέωση της θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν ελεύθερες, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειτ...

Αντιδράσεις για τις ρωσικές εκλογές: Δεν ήταν πραγματικές, βασίστηκαν στην καταπίεση

Οι Εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ....

Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου μετά από ένα μήνα - Τι είπαν για τη Ράφα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ράφα και τις προσπάθε...

Φόρτωση άρθρων...