Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Αγωνία για τα μέλη του πληρώματος των δύο τάνκερ - Σε εξέλιξη οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών – Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

Δέκα Έλληνες και ένας Κύπριος είναι μεταξύ των συνολικά 48 μελών πληρώματος των δύο ελληνικών τάνκερ που έχουν κατασχεθεί στο Ιράν.

Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών και του Κύπριου συναδέλφου τους μετά την πειρατεία που σημειώθηκε την Παρασκευή σε δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια.

«Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του neakriti.gr, ανάμεσα στους Έλληνες ναυτικούς των πληρωμάτων, βρίσκεται και ένας 28χρονος Κρητικός και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Αναλυτικά, στο «Delta Poseidon» βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο «Prudent Warrior» ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Πηγές της εταιρείας Delta Tankers πλοιοκτήτριας του Delta Poseidon ανέφεραν στην ΕΡΤ πως νωρίς το πρωί του Σαββάτου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος τα οποία είναι καλά στην υγεία τους. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για την διασφάλιση της τύχης πληρώματος και πλοίου.

Η Polembros Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Πολέμη, ανακοίνωσε πως η επικοινωνία με το τάνκερ δεν είναι δυνατή προς το παρόν και ο AIS του πλοίου απενεργοποιήθηκε από τις 13:23 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή 27/5/2022

j1

Ιράν: «Αποφασίσαμε να λάβουμε τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας»

Πάντως, το Nour News, το οποίο συνδέεται με ένα ιρανικό κρατικό όργανο ασφαλείας, ανέφερε, την Παρασκευή (27/05), στο Twitter: «Μετά την κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από την ελληνική κυβέρνηση και τη μεταφορά του πετρελαίου του στους Αμερικανούς, το Ιράν αποφάσισε να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας». Δεν ανέφερε, όμως, τι είδους μέτρα θα λάβει το Ιράν.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν σημειώθηκε και στο άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που είχαμε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Υπουργείο Εξωτερικών: «Είναι πράξεις πειρατείας, να αποφεύγουν οι πολίτες το Ιράν»

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίστηκε: «Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε, επίσης, ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. - Ιράν».

Ακόμα, η ελληνική πλευρά επεσήμανε: «Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη