Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Σε τρεις μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν από κορωνοϊό

Ελλάδα

«Η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί. Είχαμε μια ελπίδα αρχικά», τονίζει σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η αποστειρωτική ανοσία στον κορωνοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκείας», σημείωσε ο καθηγητής, καθώς όπως επεσήμανε, κάποιος που έχει νοσήσει με κορωνοϊό, μπορεί να ξανακολλήσει τρεις με τέσσερις μήνες μετά.

«Αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, ειδικά με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron», πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Open TV.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επεσήμανε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, έχουν μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία.

Επομένως, τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον.

«Μετά από δύο-τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφ’όσον έλθεις σε επαφή με τον ιό» ανέφερε ακόμα ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα».

Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κιλκίς: Επιτέθηκε δύο φορές με τσεκούρι σε αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν

Με τσεκούρι επιτέθηκε δύο φορές σε αστυνομικούς ένας 51χρονος στο Κιλκίς. Η ηλικιωμένη μητέρα του τον είχε καταγγείλει για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και όταν κλήθηκαν οι α...

Φόρτωση άρθρων...