Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Κρήτη: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου – Ζημιές σε κτήρια, κατέρρευσε εκκλησάκι (Video&Photos)

Ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι.

Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 νοτιοανατολικά του Λασιθίου στην Κρήτη.

Ειδικότερα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 31 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και σε Σαντορίνη, Κάσο, Κάρπαθο και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Ακόμα, ο δήμαρχος είπε ότι και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου – Ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη (χάρτης)

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ένας μετασεισμός 4 Ρίχτερ, μόλις 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου και με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηροκαμπο Σητείας κατέρρευσε από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία
Σεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία

Ο ισχυρή δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Κρήτη: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στη Κρήτη.

«Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη, απομακρυνθείτε από τις ακτές», γράφει στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
 

Προειδοποίηση για τσουνάμι

 

Έκλεισαν τα σχολεία

Λόγω της δυνατής δόνησης από τον σεισμό, ο κόσμος στην Κρήτη βγήκε στο δρόμο από σπίτια και καταστήματα ενώ στους δρόμους επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο αφού οι γονείς έτρεχαν πανικόβλητοι στα σχολεία, τα οποία έκλεισαν, για να πάρουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με το ekriti.

Όπως αναφέρει το zarpanews, στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων και στο 1ο Λύκειο Χανίων, αποφασίστηκε εκκένωση καθώς σύμφωνα με αναφορές, πολλά παιδιά από το λύκειο είχαν πανικοβληθεί και ούρλιαζαν. 

Αρχικά όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο όμως στη συνέχεια ξεκίνησε να βρέχει καταρρακτωδώς οπότε αποφασίστηκε να αναχωρήσουν.

Κρήτη: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου – Ζημιές σε κτήρια, κατέρρευσε εκκλησάκι

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ», δήλωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Ο σεισμός είναι στο θαλάσσιο χώρο, οπότε είναι ανατολικά σε υποθαλάσσια περιοχή. Είναι επιφανειακός, στα πρώτα 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος, οπότε έγινε ιδιαίτερα αισθητός παντού και αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την εξέλιξή του», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

«Όπως καταλαβαίνετε έπειτα από έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει ήδη δεκάδες μικρότερες δονήσεις και ελπίζουμε να είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Είναι εντελώς διαφορετική η εστία του σεισμού από τους σεισμούς που έχουμε στο Αρκαλοχώρι. 

Δεν έχουν σχέση τα δύο επίκεντρα είναι σε μεγάλη απόσταση και διαφορετικά ρήγματα. Πρόκειται για κάτι καινούργιο, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την μεγάλη σεισμική δόνηση που έγινε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο καθηγητής Γεωλογίας εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή. Ακόμα, ο Ευθύμης Λέκκας είπε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά του Λασιθίου

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Κλείνουν οι έξοδοι Κάντζα και Κατεχάκη μέχρι το πρωί της Μεγάλης Τρίτης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αττική Οδό από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας μέχρι το πρωί της Μεγάλης Τρίτης. Ειδικότερα: Κλειστή θα παραμείνει από τις 22:0...

Μάτι: Πώς τα 111 χρόνια φυλάκισης έγιναν 5 εξαγοράσιμα – Ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο οι καταδικασθέντες

Το δικαστήριο κατέληξε σε απόφαση και καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των νεκρών, και όχι μόνο, καθώς οι καταδι...

Φόρτωση άρθρων...