Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ: 1.600 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία (Photos)

Κατέρρευσαν 2.800 κτήρια από τον πολύ ισχυρό σεισμό. Στην Τουρκία περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 580 είναι οι νεκροί στη Συρία.

Πλανήτης

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000, ενώ 2.800 κτήρια έχουν καταρρεύσει. 

Τουλάχιστον 1.014 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 5.383.

Στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 582 άνθρωποι λόγω του ισχυρού σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία δίνουν μάχη με το χρόνο υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και με εκατοντάδες κτίρια να έχουν καταρρεύσει. 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή από το 1939.

Ο κυβερνήτης του Καχραμανμαράς στην Τουρκία,  Ομέρφ Φαρούκ Κοσκούν, δήλωσε  στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών, επειδή έχουν καταστραφεί τόσα πολλά κτίρια.

«Δεν είναι δυνατόν να δοθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυτή τη στιγμή, επειδή έχουν καταστραφεί τόσα πολλά κτίρια. Οι ζημιές είναι σοβαρές», δήλωσε ο Κοσκούν.

Ένα διάσημο τζαμί που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα κατέρρευσε εν μέρει στην επαρχία Μαλτέγια, όπου κατέρρευσε επίσης ένα 14ώροφο κτίριο με 28 διαμερίσματα.

Σε άλλες πόλεις, οι διασώστες αγωνίζονταν να προσεγγίσουν επιζώντες που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

«Ακούμε φωνές εδώ - και εκεί πέρα επίσης», ακούστηκε να λέει ένας διασώστης στην τηλεόραση NTV μπροστά από ένα ισοπεδωμένο κτίριο στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

«Μπορεί να υπάρχουν 200 άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί

Όπως διευκρίνισε, 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Καχραμανμαράς, στο επίκεντρο του σεισμού, 20 άνθρωποι στην Οσμανίγιε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στο Ντιγιάρμπακιρ και 13 στο Αντιγιαμάν.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι έχουν διακοπεί οι πτήσεις στα αεροδρόμια της Γκαζιαντέπ και στο Χατάι. 

Η λειτουργία του τερματικού σταθμού πετρελαίου της Τουρκίας στο Ceyhan σταμάτησε ανέφερε το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί

Ο διαχειριστής αγωγών της Τουρκίας BOTAS δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στους κύριους αγωγούς.

Σε ανακοίνωσή του, το Tribeca ανέφερε ότι τα λιμάνια στη νοτιοανατολική Τουρκία επηρεάζονται από τον σεισμό και ότι αναφέρθηκαν καθυστερήσεις στις εργασίες.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν έναν εναέριο διάδρομο για να μπορέσουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στη ζώνη που επλήγη,  όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί

«Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στη ζώνη του σεισμού», ανέφερε στην ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε με το πρώτο φως έγινε επίσης αισθητός στην Κύπρο και τον Λίβανο.

«Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που ζω. Κουνηθήκαμε τουλάχιστον τρεις φορές πολύ έντονα, σαν μωρό σε κούνια», δήλωσε ο Ερντέμ, κάτοικος της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει ότι ο μηχανισμός είναι σε θέση για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστροφής ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, μετέφερε τα συλλυπητήριά του και προέτρεψε σε εθνική ενότητα.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες ζημιές», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί

Βιβλική καταστροφή στην Συρία 

"Επτά μέλη της οικογένειάς μου βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια", δήλωσε στο AFP ο Muhittin Orakci, ένας  επιζών στην κυρίως κουρδική πόλη της Τουρκίας, το Ντιγιάρμπακιρ.

"Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της βρίσκονται εκεί. Και επίσης ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της".

"Η κατάσταση είναι πολύ τραγική, δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη Σαλκίν", δήλωσε ένα μέλος της οργάνωσης διάσωσης Λευκά Κράνη σε ένα βίντεο κλιπ στο Twitter, αναφερόμενο σε μια πόλη περίπου 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Πολλά κτίρια στην περιοχή είχαν ήδη υποστεί ζημιές από τις μάχες κατά τη διάρκεια του σχεδόν δωδεκαετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Οι άνθρωποι στη Δαμασκό και στις λιβανέζικες πόλεις της Βηρυτού και της Τρίπολης έτρεξαν στο δρόμο και πήραν τα αυτοκίνητά τους για να απομακρυνθούν από τα κτίριά τους σε περίπτωση που αυτά κατέρρεαν, δήλωσαν μάρτυρες.

Στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο Ερντέμ είπε επίσης ότι οι άνθρωπο βγήκαν από τα σπίτια τους που έτρεμαν και φοβόντουσαν πολύ για να επιστρέψουν.

"Όλοι κάθονται στα αυτοκίνητά τους ή προσπαθούν να οδηγήσουν σε ανοιχτούς χώρους μακριά από τα κτίρια", δήλωσε ο Erdem τηλεφωνικά.

Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε ισχύ 7,4 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα. 

Σωστικά συνεργεία πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ιδίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ιντλίμπ (βόρεια), τα Λευκά Κράνη —οργάνωση που δρα στις περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί— ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το έργο των διασωστών γίνεται εξαιρετικά δύσκολο από τους ισχυρούς μετασεισμούς που προκαλούν περαιτέρω καταρρεύσεις κτηρίων. 

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί

Λέκκας για Τουρκία: Ο σεισμός έγινε σε ρήγμα χιλιομέτρων
 
Δεν συνδέονται οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί σε Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και Αρχάγγελο της Ρόδου τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος προβλέπει ότι η καταστροφή στη γειτονική χώρα θα έχει πολλούς νεκρούς.

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτήρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Νέος σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία

Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Σε ετοιμότητα η Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

H Eυρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ καθοδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ'οδόν».

Τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και την ετοιμότητα της να τους προσφέρει τη βοήθειά της μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ μέσω Twitter.

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος τον ενημέρωσε ότι οι Σύμμαχοι κινητοποιούνται ήδη για να προσφέρουν βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ευρώπη θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», προσθέτει σε ανάρτησή του στο twitter.

ΗΠΑ: «Παροχή κάθε είδους βοήθειας»

Οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να παρέχουν «οποιαδήποτε και κάθε αναγκαία βοήθεια»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα από τις αναφορές για τον σημερινό καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Το Ισραήλ έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία

Το Ισραήλ επίσης ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Η ανακοίνωση του κυπριακού Τμήματος Γενικής Επισκόπησης

Ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία και έγινε έντονα αισθητός στην Κύπρο εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 και τοπική ώρα 03:17 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του (Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί. 

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ισχυρός σεισμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 και πλήθος σεισμών με μικρότερα μεγέθη. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Aνώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσι...

Φόρτωση άρθρων...