Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Σκρέκας: «Πιθανή η αποζημίωση σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα»

Πολιτική

Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση στους πολίτες που έμειναν χωρίς ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

«Η αντιμετώπιση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη κακοκαιρία. Από τις 200.000 διακοπές ρεύματος την Δευτέρα, έχουμε πέσει, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Αυτό για μας σημαίνει ότι δεν έχει πάρει ρεύμα κανένα σπίτι. Βέβαια, η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί παντού και η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί», ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε πως «τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία όσο περιγράφονται. Ο συντονισμός μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων ήταν καλός, γι΄ αυτό και μέσα σε 48 ώρες αποκαταστάθηκε το 95% των βλαβών».

«Την προηγούμενη χρονιά είχαν μείνει πάνω από 24 ώρες οι Σποράδες χωρίς ρεύμα, φέτος έμειναν μόνο λίγες ώρες, γιατί είχαμε καλύτερη κατανομή των δυνάμεων. Στην Εύβοια είχαν μείνει χωρίς ρεύμα πολλά χωριά, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε σε πολλές περιοχές η ηλεκτροδότηση. Πέρσι στην βόρεια Αττική είχαμε τεράστιο πρόβλημα, φέτος είχαμε ελάχιστες διακοπές», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις σε πολίτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως «έχουμε δύο κατηγορίες προβλημάτων: η πρώτη να έχουν καταστραφεί ηλεκτρικές συσκευές από τις μεταβολές στην τάση, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να διορθώσει τις βλάβες και σε αυτήν η διαδικασία είναι απλή και η αποζημίωση είναι άμεση. Η δεύτερη, εξετάζουμε να δούμε αν θα μπορούμε να αποζημιώσουμε αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την διακοπή ηλεκτροδότησης», ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει σύντομα ένας μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης για περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης.

Σχετικά με τις περιπτώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που για 3η ή 4η ημέρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως «Χθες βράδυ στην Νέα Πεντέλη είχαν όλα τα σπίτια ρεύμα, εκτός από δύο. Δόθηκε ρεύμα τα μεσάνυχτα. Έχουμε πρόβλημα στην οδό Κιλκίς στο Χαλάνδρι, έχουμε πρόβλημα σε σπίτια στην Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Παπάγου. Στον Νότιο Τομέα έχουμε προβλήματα σε Άλιμο και Γλυφάδα και έχουμε και πολλές περιπτώσεις στα Μεσόγεια. Έχουμε συνεννόηση με τους Δήμους, να ανοίξουν τους δρόμους για να περάσουν τα συνεργεία και να διορθώσουν τις βλάβες, οι οποίες «φαίνονται» καλύτερα, τώρα που αποκαταστάθηκε το δίκτυο Μέσης Τάσης σε όλη την Αττική».

«Όλοι οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν ότι μπορούν για να ηλεκτροδοτηθούν πάλι όλα τα σπίτια. Κάνουμε ότι μπορούμε για να δούμε αν μπορούν να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν. Αυτό όμως δεν είναι μόνιμη λύση. Η μόνιμη λύση είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων. Βρέθηκα προχθές σε περιοχή που δεν είχε ρεύμα, ενώ στον παραπάνω δρόμο είχε προχωρήσει το έργο υπογειοποίησης των καλωδίων και υπήρχε ρεύμα», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

1.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση στην Αττική 

«1.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση στην Αττική», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, ο υπουργός εκτίμησε πως εντός της ημέρας θα αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ πως έχουν ξεκινήσει εργασίες για υπογειοποιήσεις στην Αττική, όπως σε Ψυχικό, Ίλιον, Πεντέλη και Πάρκο Τρίτση.

Συγκεκριμένα, πως το Δεκέμβριο του του 2021 ψηφίστηκε ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ με γνωστοποίηση στο δασαρχείο να προχωρά σε κλάδευση και κοπή δέντρων που είναι επικίνδυνα για το δίκτυο του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπήρξε συνεργασία των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, είπε πως όταν υπάρχει ταλαιπωρία πολιτών κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι ικανοποιημένος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν ευθύνες, απάντησε πως οι πολίτες θέλουν να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του κράτους ενώ αναγνώρισε πως υπήρξαν αστοχίες.

Ακόμη, για την ενεργειακή κρίση είπε πως είναι παρακινδυνευμένη η όποια εκτίμησε ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εκείνους που πλήττονται

 

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παναγιωτόπουλος προς ΣΥΡΙΖΑ για την Ουκρανία: Η Ελλάδα κάνει ό,τι και τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.

Ανακοίνωση με αφορμή την κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για ...