Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Σόιμπλε πριν το Eurogroup: Η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις - Μακρύς ο δρόμος για τις αγορές

Ελλάδα

Σε απλή αναγνώριση της προόδου που έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο και καθορισμό ενός οδικού χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας στοχεύει το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να κάνει την εισήγηση του στις 12:15 ώρα Ελλάδος.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται εκτός από την υπογράμμιση της προόδου να γίνει η παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων μέτρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για το χρέος της Ελλάδας και η ανάλυση των τριών ανοιχτών «μετώπων» της διαπραγμάτευσης: τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τον στόχο του πλεονάσματος μετά το 2018 και τα δημοσιονομικά μέτρα των επόμενων δύο ετών.

Όπως αναφέρουν Ευρωπαϊκές πηγές τα παράπλευρα ζητήματα, η βιωσιμότητα του χρέους και οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων πέρα του 2018, αποτελούν τα ουσιαστικά αγκάθια της συζήτησης. Τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Κλίμα συμφωνίας φαίνεται να υπάρχει και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα παρουσιάσει ο ESM. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλες οι πλευρές είναι σύμφωνες με τα προτεινόμενα μέτρα -συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ-, δεν αναμένεται όμως να αρκέσουν για να πείσουν το ΔΣ του ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για την Ελλάδα
Γεύση της «γραμμής» στην οποία θα κινηθεί στο σημερινό Eurogroup έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο κτήριο όπου θα συνεδριάσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

«Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ειδικά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αφο...

Φόρτωση άρθρων...