Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Σοκάρουν οι καταγγελίες - 26 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μόνο το Σάββατο - Οδηγίες για τις γυναίκες που απειλούνται

Τα 4 νέα μέτρα μετά τη δολοφονία στους Αγ. Αναργύρους

Ελλάδα

Τουλάχιστον 20 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν μόνο στις 6 Απριλίου.

Κατά πληροφορίες, 26 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της Επικράτειας.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς τα περιστατικά κακοποίησης, ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής, που όχι σπάνια καταλήγουν σε δολοφονίες, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας στο γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στην εγκληματικότητα, που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας μετά την ακρίβεια στις τιμές. Χαρακτηριστικό της έξαρσης του προβλήματος είναι ότι το 2023, κάθε 45 λεπτά καταγγελλόταν και μία υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων και ο τρόπος λειτουργίας των αστυνομικών προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με περίπου 3.000 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. 

Ο Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους αστυνομικούς να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων

«Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να σκύβουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι, πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», ανέφεραν πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Τέσσερα επιπλέον μέτρα για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

«Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  • Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  • Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  • Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  • Για κάθε θύμα εξασφαλίζονται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. 

Τι πρέπει να ξέρει ο πολίτης-θύμα

  • Ανεξάρτητα από το αν επιθυμεί να υποβάλει μήνυση ή όχι, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου όταν λαμβάνουν γνώση για την τέλεση αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας να σχηματίζουν δικογραφία και να ενημερώνουν τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τι υποχρεούται να κάνει η αστυνομική υπηρεσία όταν ένα θύμα καταγγέλλει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας 

  1. Να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον είναι αναγκαία.
  2. Να τηρήσει εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα και να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα του θύματος.
  3.  Να δώσει στο θύμα τον χρόνο που απαιτείται για να ηρεμήσει, να αισθανθεί ασφάλεια και να περιγράψει όσα του συνέβησαν.
  4. Να ζητήσει από το θύμα να αναφέρει όσα του συνέβησαν και να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο έχει στη διάθεσή του (π.χ. φωτογραφίες, ιατρικές γνωματεύσεις κ.λπ.) και να προτείνει μάρτυρες.
  5. Εχει σημασία το θύμα να αναφέρει προηγούμενες καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας που τυχόν έχει υποβάλει ή και περιστατικά που έχουν συμβεί αλλά δεν τα έχει καταγγείλει.
  6. Εχει σημασία το θύμα να αναφέρει οποιοδήποτε στοιχείο υποδεικνύει αυξημένη επικινδυνότητα (όπως ύπαρξη πυροβόλου όπλου, ιστορικό χρήσης ουσιών - αλκοόλ κ.ά.).
  7. Αν απαιτείται, να εξασφαλίσει διερμηνέα.
  8. Να δώσει παραγγελία για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης σε περίπτωση που έχει ασκηθεί σωματική ή σεξουαλική βία και θα διευκολύνει τη μεταφορά του στην αρμόδια υπηρεσία.
  9. Η παραγγελία θα αποδοθεί στο θύμα, ακόμη και αν δεν το επιθυμεί. Θα ενημερώσει με έντυπο υλικό για τις δομές υποστήριξης που υφίστανται στην περιοχή που ζει το θύμα. Οι αστυνομικοί θα επικοινωνήσουν με τις δομές υποστήριξης για να παρασχεθεί η, κατά περίπτωση, βοήθεια.
  10. Να γίνει εγγραφή στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της Υπηρεσίας για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που αναφέρεται/καταγγέλλεται, αντίγραφο της οποίας το θύμα μπορεί να ζητήσει και να λάβει.
  11. Το θύμα θα πρέπει να δώσει στους αστυνομικούς όποια πληροφορία γνωρίζει που θα μπορέσει να βοηθήσει στη σύλληψη του δράστη για όσο διαρκεί η αυτόφωρη διαδικασία (π.χ. διεύθυνση διαμονής, εργασίας κ.λπ.).
  12.  Να δίνει διευκρινίσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και για οτιδήποτε δεν κατανοεί το θύμα.
  13. Ο αστυνομικός που χειρίζεται μια τέτοια υπόθεση θα πρέπει να δώσει στο θύμα τα στοιχεία του, το τηλέφωνο επικοινωνίας της Υπηρεσίας και τον αριθμό πρωτοκόλλου της δικογραφίας.
  14. Το θύμα έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον αστυνομικό να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή γεωεντοπισμού για έξυπνες συσκευές (panic button) και ο αστυνομικός οφείλει να διευκολύνει το θύμα για την εγκατάστασή της στο τηλέφωνο.
  15. Αν το θύμα δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή panic button όμως κινδυνεύει, καλεί ή στέλνει γραπτό μήνυμα (με διεύθυνση και είδος επείγουσας ανάγκης) στο 100.
  16. Το θύμα πρέπει να ζητήσει από τον αστυνομικό να το ενημερώσει για τις δυνατότητες άμεσης μεταφοράς και φιλοξενίας του σε ασφαλές μέρος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκε πιστόλι κρυμμένο μέσα σε τοίχο κελιού -Τι είδαν οι αστυνομικοί

Ένα πιστόλι βρέθηκε κρυμμένο μέσα στον τοίχο κελιού στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος καθώς και αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα και βρήκαν το όπλο...

Σάμος: Την Τετάρτη απολογείται η 49χρονη που σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της με κάβουρα

Ενώπιον του εισαγγελέα παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί η 49χρονη, που χθες Μεγάλο Σάββατο, σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο. Η κατηγορούμενη ομολόγησε, ότι χτύπησε μέχρι θανάτου τον...

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία, αλλά έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, με βόρειους ανέμους το πρωί και βαθμιαία μεταβλητούς στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 12 και 25 βαθμών Κελσίου.

Φόρτωση άρθρων...