Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ο αδίστακτος Αλβανός ληστής των επωνύμων

Ελλάδα

Την εξάρθρωση μιας ακόμη εγκληματικής οργάνωσης που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των επωνύμων της Αττικής πέτυχε η Αστυνομία με τη σύλληψη 22χρονου Αλβανού, που ανήκει στη σπείρα.

Ο συλληφθείς μαζί με τρεις ακόμη ομοεθνείς του, που ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται, διέπρατταν ένοπλες ληστείες με ιδιαίτερη αγριότητα αλλά και διαρρήξεις σε πολυτελείς οικίες και διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία σε βίλες διασήμων.

Μεταξύ των θυμάτων της αδίστακτης συμμορίας είναι ο πασίγνωστος τραγουδιστής Νίκος Βέρτης, ο επιχειρηματίας Στηβ Κακέτσης, ο καλλιτεχνικός μάνατζερ Τόνυ Μαυρίδης, η επιχειρηματίας στον τομέα της ομορφιάς Τέτα Καμπουρέλη και άλλοι.

Τα μέλη της σπείρας κατηγορούνται μεταξύ άλλων για 3 απόπειρες ανθρωποκτονίες σε βάρος δυο αστυνομικών στο Καματερό και στο Βύρωνα, τους οποίους πυροβόλησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν,
αλλά και του Τόνυ Μαυρίδη τον οποίο είχαν τραυματίσει όταν εισέβαλαν στο σπίτι του, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η σύλληψη του 22χρονου Αλβανού έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Άγιο Δημήτριο, ενώ, ανάμεσα στους 3 καταζητούμενους βρίσκεται ένας 28χρονος δραπέτης των αγροτικών φυλακών Τίρυνθας - είχε αποδράσει στις 17 Μαρτίου του 2016 - και ένας 26χρονος για τον οποίο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ληστείες και κλοπές στην Ισπανία.

Επισημαίνεται ότι, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης πρόλαβαν και διέφυγαν στην Αλβανία και για τον λόγο αυτό έχουν κινηθεί οι διαδικασίες έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απόπειρα ανθρωποκτονίας, των διακεκριμένων ληστειών και κλοπών, της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης και της απόδρασης κρατουμένου καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Αστρονομική λεία

Ήδη έχουν βρεθεί πολλά κλοπιμαία, όχι όμως το πιστόλι που είχαν αρπάξει από τον τραγουδιστή Νίκο Βέρτη όταν του έκλεψαν το αυτοκίνητο. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο ένας άγνωστος είχε πάρει το πολυτελές τζιπ που είχε αφήσει ο τραγουδιστής σε παρκινγκ στη Γλυφάδα.

Τότε από λάθος συνεννόηση των εργαζομένων στο παρκινγκ, όπως προκύπτει από τις έρευνες, δεν αντιλήφθηκαν ότι έδιναν το αυτοκίνητο του Νίκου Βέρτη σε έναν άγνωστο.

O τραγουδιστής όταν κατάλαβε ότι το αυτοκίνητο είχε κάνει «φτερά» αμέσως δήλωσε την κλοπή στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας. Μέσα στο όχημα υπήρχε και το ποσό των 6.000 ευρώ καθώς και ένα πιστόλι για το οποίο υπήρχε νόμιμη άδεια.

Οι ίδιοι εισέβαλαν στη μεζονέτα που διατηρεί ο συνθέτης Τόνι Μαυρίδης, επί της οδού Κομνηνών στη Γλυφάδα, και υπό την απειλή όπλων και αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα.

Ο Μαυρίδης καθόταν στη βεράντα του σπιτιού του όταν παρατήρησε μια περίεργη κίνηση στο δρόμο. Είδε ένα αυτοκίνητο να κάνει κύκλους και του φάνηκε ύποπτο, οπότε θεώρησε καλό να κατέβει για να ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Όμως, οι 4 άνδρες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, τον ανάγκασαν να τους βάλει μέσα στο σπίτι του, όπου βρισκόταν η σύζυγός του, το παιδί και ένας συνεργάτης του. Αφού τους ακινητοποίησαν, πήραν 3.500 χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα. Στη συνέχεια τους έδεσαν χειροπόδαρα και εξαφανίστηκαν.

Η εξάρθρωση της σπείρας επετεύχθη έπειτα από πολύμηνη έρευνα στελεχών της διεύθυνσης Ασφάλειας νοτιοανατολικής Αττικής.

Εκτός από τις τρεις απόπειρες δολοφονίας οι δράστες ευθύνονται ακόμη για 9 ένοπλες ληστείες, 36 διαρρήξεις, 7 περιπτώσεις πλαστογραφίας και δύο υπεξαιρέσεις οχημάτων με τη συνολική τους λεία να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

Όπως προέκυψε, ο 22χρονος αυτός και οι άφαντοι συνεργοί του από τον Απρίλιο του 2016, συνέστησαν την εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση.

Με διαφορετική σύσταση κάθε φορά, αλλά πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του 28χρονου δραπέτη, διέπρατταν, βραδινές κυρίως ώρες και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ληστείες και διαρρήξεις σε πολυτελείς οικίες και διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, τιμαλφή και τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών.

Έτσι «χτυπούσαν»

Κινούμενοι με κλεμμένα οχήματα αρχικά εντόπιζαν τις υποψήφιες οικίες και στη συνέχεια εισέρχονταν στο εσωτερικό τους είτε από ανασφάλιστα παράθυρα είτε έπειτα από παραβίαση τους.

Στις περιπτώσεις όπου οι ένοικοι βρίσκονταν εντός, με την απειλή των όπλων τους, τους εξανάγκαζαν να αποκαλύψουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων και των χρηματοκιβωτίων τους. Επιπλέον, εξωτερικά των οικιών, παρέμενε κάποιο από τα μέλη ως τσιλιαδόρος ώστε να επιτηρεί και να ενημερώνει.

Χαρακτηριστικό της δράσης του ήταν το γεγονός, ότι κινούνταν με κλεμμένα αυτοκίνητα ενώ κατά την διάρκεια της διαφυγής τους αφαιρούσαν τα κλειδιά των αυτοκινήτων των ιδιοκτητών και στις περιπτώσεις που τα εντόπιζαν στον εξωτερικό χώρο, τα έκλεβαν και αυτά.

Ακολούθως, τα στάθμευαν σε μικρούς συνοικιακούς δρόμους του Υμηττού, ώστε να μην εντοπιστούν από τις Αστυνομικές Αρχές ενώ όσα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους - κυρίως ευρύχωρα οχήματα, μεγάλου κυβισμού - τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ιδίου τύπου και χρώματος.

Στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονταν τα οχήματα κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δράσης, τότε είτε προέβαιναν σε αλλαγή των πινακίδων είτε τα εγκατέλειπαν αφότου εξασφάλιζαν την απομάκρυνση του γενετικού υλικού τους.

Πλούσια δράση

Κατά την διάρκεια της διαφυγής τους, προκειμένου να αποφύγουν την καταδίωξη τους από τους Αστυνομικούς, δεν δίσταζαν να πυροβολούν εναντίον τους με πρόθεση να τους σκοτώσουν.

Συγκεκριμένα :

• Στις 30-4-2016 στην Βούλα, κατά τη διάρκειας ληστείας σε οικία, πυροβόλησαν σε βάρος ενοίκου που προσπάθησε να αμυνθεί.
• Στις 15-8-2016 στο Καματερό, κατά την απόπειρα διάρρηξη οικίας, πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ) που προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν.
• Στις 10-11-2016 στην Καισαριανή, πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής που τους καταδίωκαν.

Από τις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Πλήθος κοσμημάτων
• Ένα πολεμικό τυφέκιο
• Τρία πιστόλια
• Το χρηματικό ποσό των 11.340 ευρώ και των 1.100 δολαρίων
• Μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης
• Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
• Πλήθος κινητών τηλεφώνων
• Πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας
• Είδη ένδυσης

Παράλληλα, βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους δεκαοχτώ 18 οχήματα.

Η συνολική αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, ξεκίνησε σήμερα η δίκη του πατρός Αντωνίου και άλλων επ...

Δίκη Πισπιρίγκου: Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν το πίστευα ότι πέθανε, κατέθεσε παιδίατρος

Με την κατάθεση της Μαρίας Νικήτα, παιδιάτρου του «Αγλαΐα Κυριακού», συνεχίστηκε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δεύτερη δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανά...

Ξεπέρασε τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη – Οι οκτώ περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Καλοκαιρινό ήταν σήμερα το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Κρήτη έρχονται ω...

Φόρτωση άρθρων...