Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες στον χώρο της συντριβής – Ανασύρθηκε μια σορός, άλλη μία εντοπίστηκε

Το πόρισμα της αυτοψίας δείχνει ότι δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία, ούτε χημικά, ούτε βιολογικά, ώστε να υπάρχει υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου

Ελλάδα

Από τις μετρήσεις που έγιναν στον χώρο της συντριβής του Antonov δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πτώση του αεροσκάφους.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι έχει ανασύρθηκε μία σορός και μία ακόμα έχει εντοπιστεί.

 Όπως είπε: «αυτή τη στιγμή, έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης με συμμετοχή ειδικευμένου προσωπικού του Ελληνικού Στρατού και 30 Πυροσβέστες, για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης. Ήδη έχει ανασυρθεί μια σορός και έχει εντοπιστεί ακόμη μία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπολοίπων 6 μελών του πληρώματος, όλοι Ουκρανικής καταγωγής».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

«Μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους, χθες, μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, μετέβησαν στο σημείο δεκαπέντε (15) Πυροσβέστες με επτά (7) οχήματα από τις πλησιέστερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες των ειδικών ομάδων από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ, δύο (2) ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών η οποία έχει ήδη εντοπίσει σωρούς.

Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όλο το βράδυ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Περιβάλλοντος καθώς και με την Ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων για τον καλύτερο συντονισμό και την αξιόπιστη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το περιστατικό.

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς, εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, με προτεραιότητες, τη δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας, αλλά και τον αποκλεισμό της περιοχής του ατυχήματος, δεδομένης της πληροφορίας ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνων με πυρομαχικά.

Λίγο μετά, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του ατυχήματος μέσω μηνύματος από το 112 ώστε προληπτικά, να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες, εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς στο σημείο της πρόσκρουσης, αλλά και να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή διέθεσε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και στη συνέχεια την ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, που μετέβη στο σημείο του ατυχήματος από την Αθήνα. Επίσης, στην περιοχή του ατυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στο χώρο του ατυχήματος δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες.

Αυτή τη στιγμή, έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης με συμμετοχή ειδικευμένου προσωπικού του Ελληνικού Στρατού και 30 Πυροσβέστες, για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης.

Ήδη έχει ανασυρθεί μια σορός και έχει εντοπιστεί ακόμη μία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπολοίπων 6 μελών του πληρώματος, όλοι Ουκρανικής καταγωγής. Συνδράμουν, επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ, καθώς και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης.

Όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με τη διαρκή παρουσία δυνάμεων που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας».

Δήμαρχος Παγγαίου: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία στον χώρο
Νωρίτερα και ο δήμαρχος Παγγαίου δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία στον χώρο συντριβής του Antonov. Όπως τόνισε ο κ.Φίλιππος Αναστασιάδης, η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτό είναι, όπως δήλωσε, το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ που ήρθε από την Αθήνα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δύο στρατιώτες της βιολογικής χημικής άμυνας και δύο πυροτεχνουργοί πέρασαν στον χώρο της συντριβής του Antonov και άνοιξαν δύο ασφαλείς διαδρόμους για να πλησιάσουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παγγαίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία. Κατά τις ίδιες πηγές, στον χώρο μπαίνει η ΕΜΑΚ και το εγκληματολογικό της αστυνομίας για να βγάλουν τις 6 από τις 8 σορούς που έχουν εντοπιστεί μέσω drone.

«Η όλη επιχείρηση στο σημείο της συντριβής συνεχίζεται από τις ομάδες της ΕΜΑΚ που έχουν μπει προκειμένου να περισυλλέξουν τις έξι σορούς που έχουν εντοπιστεί από το drone», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις σορούς βρέθηκαν διαμελισμένες.

Πώς θα γίνει η μεταφορά των σορών

Εξηγώντας τη διαδικασία μεταφοράς των σορών, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα γίνει ακολουθώντας τη σύμβαση που έχει το προξενείο της Ουκρανίας και θα παραληφθούν ώστε να μεταφερθούν στη Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση και στο γραφείο τελετών που έχει σύμβαση με την Ουκρανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες για την απομάκρυνση των πολλών πυρομαχικών που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος, για αυτόν τον λόγω θα συνεχίσουν να υφίσταται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αποκλεισμό της περιοχής. Ερωτηθείς σχετικά με την άσπρη ουσία η οποία είχε προκαλέσει νωρίτερα ανησυχία καθώς ουδείς γνώριζε για τι πρόκειται, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν τελικά τίποτα ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, η μία από τις έξι σορούς εντοπίστηκε απανθρακωμένη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο ακόμα μελών του πληρώματος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το θρίλερ με τη συντριβή του Antonov στην Καβάλα καλά κρατεί, με τις Αρχές να επικεντρώνονται πλέον στην εξακρίβωση της προέλευσης της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στο σημείο για των ερευνών έφτασαν 14 άτομα του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι και θα ελέγξουν την άγνωστη ουσία και θα αποφανθούν για την επικινδυνότητα της.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Το φορτίο του Antonov

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβίας, το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση, το Antonov μετέφερε:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων και φωτιστικά βλήματα που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Ποια είναι η ομάδα Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας

Κύριοι αντικειμενικοί σκοποί της Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας είναι η επίτευξη και η διατήρηση της αποτροπής χρήσης ΟΜΚ (Όπλα Μαζικής Καταστροφής) από τον οποιονδήποτε αντίπαλο, η εξασφάλιση της προστασίας των μονάδων των ΕΔ από την περίοδο της ειρήνης, καθώς και η διατήρηση της μαχητικής ισχύος των ανεπτυγμένων δυνάμεων.

Στόχος τους είναι, επίσης, η απόκτηση και μεγιστοποίηση της αμυντικής ικανότητας και επιβίωσης , καθώς και στο να επιχειρούν αποτελεσματικά κάτω από την απειλή, ή σε περιβάλλον που επηρεάζεται από τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι τομείς προετοιμασίας στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια των ΕΔ, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο, είναι η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση για ΠΒΧ Άμυνα, καθώς και η σχεδίαση και υλοποίηση κατάλληλων μέτρων, τακτικών, τεχνικών, μεθόδων και διαδικασιών. Αυτόν τον ρόλο καλείται να διατελέσει ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΕΔΛΟ/ΠΒΧ. Ο Στρατός Ξηράς, από το Νοέμβριο του 2001, έχει οργανώσει κατεξοχήν Ειδικό Τμήμα για την αντιμετώπιση απειλών από τη χρήση Όπλων Μαζικής Καταστροφής.

Το Ειδικό Τμήμα αναβαθμίστηκε με απόφαση της Ιεραρχίας, το Σεπτέμβριο του 2003 με σκοπό τη συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και μετονομάστηκε σε Ειδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας τον Απρίλιο του 2004.

Παράλληλα, θεσπίστηκαν διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων απειλών, στα πλαίσια Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς, σε όλη την επικράτεια. Τέλος, έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς στην άμυνα από Πυρηνικά, Βιολογικά και Χημικά όπλα.

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης στην περιοχή

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του δυστυχήματος.

Επίσης, κατόπιν ενεργειών του δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μονεμβασιά: Σε ύφεση η φωτιά στον Άγιο Στέφανο

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί, σε αγροτοδασική έκταση, νότια του Αγίου Στεφάνου, στη Μονεμβασιά στη Λακωνία. Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν επίγ...

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε στη Νίκαια όταν ένας δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες. Όλα έγιναν...

Φόρτωση άρθρων...