Για 10 κομμάτια (αναλόγως τα μεγέθη)

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 35 λεπτά

Υλικά

- 75 γραμμάρια ξανθές σταφίδες

- 2 κουταλάκια σούπας λικέρ (ότι έχουμε)

- Μισή φέτα ψωμί

- 120 γραμμάρια βιτάμ

- 2 πράσινα μήλα

- 1 κόκκινο μήλο

- 50 γραμμάρια καρύδια

- 75 γραμμάρια ζάχαρη

- Χυμός από ½ λεμόνι

- ¼ μικρού κουταλιού κανέλα

- Αλάτι

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας

- Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Στο μούλτι, θρυμματίζουμε καλά το ψωμί. Έπειτα, σε τηγάνι με λίγο βιτάμ του δίνουμε ελαφρύ χρώμα. Σε μπολ, βάζουμε τις σταφίδες μαζί με το λικέρ και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 περίπου λεπτό.

Σε μπολ, ρίχνουμε τα ψίχουλα του ψωμιού με τα καρύδια και την κανέλα. Κόβουμε τα μήλα και τους προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ρίχνοντας τα έπειτα και αυτά στο μπολ. Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα του ψωμιού, τις μουσκεμένες σταφίδες (καλά στραγγισμένες), τα 50 γραμμάρια από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αυτή θα είναι η γέμιση μας.

  1. Βάζουμε για ένα λεπτό το Βιτάμ να λιώσει στο φούρνο μικροκυμάτων. Στο πάγκο εργασίας, τοποθετούμε οριζόντια μια λαδόκολλα.

Πάνω σε αυτήν, στρώνουμε κάθετα ένα φύλλο κρούστας δεξιά και ένα φύλλο κρούστας αριστερά. Τα δύο φύλλα θα ενώνονται στις μεγάλες τους πλευρές. Έπειτα, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο όλη την επιφάνεια των φύλλων και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.

Από πάνω, στρώνουμε με την ίδια διαδικασία άλλο φύλλο δεξιά και ένα φύλλο αριστερά, φροντίζοντας να καλύπτουν τα δύο από κάτω. Τα αλείφουμε και αυτά με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε πάλι με την κρυσταλλική ζάχαρη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 8 φύλλα κρούστας, αλείφοντας με βούτυρο και πασπαλίζοντας με ζάχαρη κάθε φύλλο.

  1. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια των φύλλων, φροντίζοντας όμως να απέχει αρκετά από τις άκρες. Στη συνέχεια, ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό το στρούντελ και το μεταφέρουμε στο ταψί μαζί με τη λαδόκολλα, προσέχοντας το σημείο ένωσης των φύλλων να βρίσκεται από κάτω.

Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με 1 κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη. Με μαχαίρι, κάνουμε βαθιές χαρακιές σε τρεις μεριές του στρούντελ έτσι ώστε να επιτρέψουμε στην υγρασία να φύγει.

Ψήνουμε το γλυκό για 35 περίπου λεπτά και μόλις ψηθεί, αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρουμε (ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου).