Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Συναγερμός για τους εκατοντάδες κεραυνούς – Tι είναι η «ξηρή καταιγίδα»

Ελλάδα

Καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της χώρας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές παραμένουν σε εγρήγορση και δίνουν σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες εκδηλώνονται νέες εστίες πυρκαγιών, που σύμφωνα με την Πυροσβεστική οφείλονται στην έντονη κεραυνική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν ξεσπάσει φωτιές σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί, Βαρνάβα, Γραμματικό και Άνδρο, πιθανότατα έπειτα από πτώση κεραυνών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για «ξηρή καταιγίδα», δηλαδή υπάρχει έντονη κεραυνική δραστηριότητα χωρίς ωστόσο να πέφτουν σταγόνες βροχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, έπεσαν 270 κεραυνοί μέσα σε μια ώρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έξι εστίες φωτιάς σε διαφορετικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης, Βούλας και του Κορωπίου. «Δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια “ωριαία συναυλία” με κεραυνούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

«Ξηρή καταιγίδα» ονομάζεται η καταιγίδα χωρίς σταγόνα βροχής, παρά μόνο με κεραυνούς.

Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται σε περιοχές όπου ο δείκτης θερμότητας μπορεί να είναι πολύ υψηλός και η υγρασία χαμηλή . Είναι γνωστό ως ξηρή καταιγίδα επειδή συμβαίνει όταν η θερμοκρασία και η θερμότητα συναντιούνται κάτω από το κάλυμμα του νέφους. Αυτό το μέρος των νεφών είναι γνωστό ως εναέριος θόλος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για βροχή, αλλά δεδομένης της θερμοκρασίας, οι κατακρημνίσεις, είτε βροχές είτε άλλες, δεν μπορούν να φτάσουν στο έδαφος αφού εξατμίζονται καθώς πέφτουν κοντά στη γη. Ο τύπος της βροχής είναι γνωστός με το όνομα της Βίργας. Επομένως, βρέχει πραγματικά, αλλά δεν εκτιμάται αφού εξατμίζεται πριν πέσει στην επιφάνεια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Διαφορετικές εστίες στον Ασπρόπυργο – Κατάσβεση στους Δελφούς

Διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς έχουν ξεσπάσει στη θέση Σοφό Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αρχικά εκδηλώθηκαν τρεις εστίες πυρκαγιάς σε οικοπεδικούς χώρους στο Σοφό Ασπροπ...

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (28/4) ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού ...

Φόρτωση άρθρων...