Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός στα νοσοκομεία για τη μετάλλαξη Όμικρον - 700 εισαγωγές σε ένα 24ωρο

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Πολλοί ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 επισκέφθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας έως και το βράδυ της Τρίτης τα Τμήματα Επειγόντων στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της χώρας.

Αυτή η κατάσταση δίνει μία πρώτη εικόνα από την «επέλαση» και την υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και δείχνει ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 700 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν το περασμένο 24ωρο σε κλίνες covid, απλές και ΜΕΘ, με τους 300 εξ αυτών να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής.

Πλέον οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.300, με τους 1.004 να είναι σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ειδικών λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης) και τους 619 διασωληνωμένους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, θα καταγραφούν μέχρι το peak του κύματος περίπου 400.000 κρούσματα που θα "δώσουν" περισσότερες από 2.000 νέες εισαγωγές μόνο λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ακόμη και αν σκεφθεί κάποιος ότι οι ασθενείς θα εκδηλώνουν λιγότερο σοβαρή λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με τη βαριά νόσο που αποδείχθηκε ότι προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, το βάρος για το σύστημα υγείας δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά. 

Και αυτό διότι οι ασθενείς θα συρρέουν με ασταμάτητο ρυθμό στις κλινικές covid για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Αχτίδα αισιοδοξίας για τη διαχείριση των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία μέσα στον Ιανουάριο στη χώρα μας αποτελεί το γεγονός ότι τα δεδομένα από τη Νότιο Αφρική έχουν δείξει μείωση της νοσηλείας λόγω Όμικρον κατά 40%.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ιδιωτικής υγείας, διασφαλίζοντας με συμφωνίες μαζί τους τη διάθεση κλινών, απλών και ΜΕΘ, για Covid και non covid περιστατικών για το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χθες ανακοίνωσε συμφωνήθηκε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) να διαθέσουν οι ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ το 10-15% των κλινών τους με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους για τους ασθενείς Covid-19. Η διαχείριση των κλινών που θα διατεθούν θα γίνεται μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, το οποίο θα διακομίζει τα Covid περιστατικά από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Ο υπουργός είπε ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη διαθέσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ προς διαχείριση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και κυρίως για non covid περιστατικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Πνίγεται» από την σκόνη η Κρήτη - Μέτρα προστασίας για τους ενήλικες καρδιοπαθείς και τα παιδιά

Στα μέτρα που πρέπει και λάβουν οι πολίτες, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτη...

Αυξημένη η φετινή παραγωγή ελαιολάδου: Υποχωρεί σταδιακά η τιμή του παραγωγού, πότε θα φτάσει στο ράφι

Αισιόδοξες είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφορικά με την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, αν και ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν μετά από περίπου ένα μήνα...

Μενίδι: Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την 40χρονη πρώην σύζυγό του λίγο πριν τη σκοτώσει

Ο 50χρονος είχε στήσει καρτέρι στο θύμα του, γνωρίζοντας ότι θα περνούσε από εκεί στις 5:30 το πρωί - Νωρίτερα, άλλο βίντεο τον δείχνει να πετάει τη σακούλα με τις μπύρες που είχε ...

Φόρτωση άρθρων...