Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων: Οι κορυφαίες καινοτομίες που ανέδειξε ο 14ος Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2024

Ενώ η βιομηχανία τροφίμων βάλλεται από πολλές πλευρές για λόγους εύκολης δημαγωγίας, στην ελληνική οικονομία  και παιδεία  προσφέρει τα μέγιστα υπό τις σημερινές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτά έτσι, με μεγάλη επιτυχία όπως κάθε χρόνο.

Ολοκληρώθηκε ο 14ος  Εθνικός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA 2024, που διοργάνωσε και υποστήριξε για ακόμη μία χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Ο Διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στις 19 & 20 Ιουνίου 2024, στην Αθήνα, συγκέντρωσε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα από όλη την Ελλάδα, προωθώντας την καινοτομία της νέας γενιάς στη διατροφή και την επιχειρηματικότητα.

Η εκδήλωση ξεχώρισε για τον έντονο ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα, καθώς οι φοιτητές παρουσίασαν τις πρωτοποριακές ιδέες τους ενώπιον της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου. Οι καινοτόμες και οικολογικές ιδέες των φοιτητών αναδείχθηκαν για τα ιδιαίτερα οικολογικά τους χαρακτηριστικά, τα υγιεινά διατροφικά συστατικά και τον βιώσιμο σχεδιασμό τους, δείχνοντας τον δρόμο για ένα αειφόρο μέλλον.

Στην Τελετή Βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Χημείας, για το προϊόν LegumiNutty (ζυμούμενες αλοιφές-spread ρεβιθιού με ορό γάλακτος, πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες). Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο Παρίσι.

Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων & του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Γεωτεχνικών Επιστημών / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για το προϊόν Chickpeasy (βάση για πίτσα με ρεβίθια, εμπλουτισμένη με πρωτεΐνες, πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη). 

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Τμήμα Χημείας & του Πανεπιστημίου Αιγαίου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, για το προϊόν Crispeens (vegan σνακ χωρίς γλουτένη, φτιαγμένο από άγρια βρώσιμα χόρτα).

Το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Mitos (έτοιμο για ψήσιμο, κατεψυγμένο, υγιεινό σνακ με σταμναγκάθι, ΠΟΠ ξυνομυζήθρα Κρήτης και χαρούπι).

Τέλος, το Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας κατέκτησε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Peelicious (άλειμμα φρούτων, από φλούδες πορτοκαλιού, μήλου και λεμονιού).

Στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού ECOTROPHELIA και προωθώντας την υγιεινή διατροφή, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Καινοτομία & Εκπαίδευση: εργαλεία για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών επιλογών». Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Γιαννακούλια, Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και συμμετείχαν η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, και ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η διασύνδεση της διατροφής με την καινοτομία, με στόχο τη διαμόρφωση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, η ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα διατροφής, αλλά και ο ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών σε αυτή την κατεύθυνση. 

«Είμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα που αναδεικνύονται μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA. Οι φοιτητές επέδειξαν τη δύναμη της καινοτομίας και τη σημασία της βιωσιμότητας στον τομέα της διατροφής. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον της βιομηχανίας μας, και σε ένα πιο υγιές και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Συγχαίρουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική τους απόδοση και τη δέσμευσή τους στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων διατροφής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης. 
Ο ΣΕΒΤ, μέσα από τον θεσμό του ECOTROPHELIA, συνεχίζει να στηρίζει τη νέα γενιά, προωθώντας την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων προϊόντων διατροφής. Από το 2011, ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό βήμα για τη σύνδεση της επιστήμης των τροφίμων με την αγορά, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες να προβάλουν τις ιδέες τους και να προωθούν τη βιωσιμότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), εκπροσωπεί ενεργά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, ενός κλάδου που συμπεριλαμβάνει 2.000 επιχειρήσεις και απασχολεί 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. 

Ο ΣΕΒΤ αναδεικνύεται ως ένας σύγχρονος, ενεργός και δυναμικός κοινωνικός εταίρος, η φωνή του κλάδου της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, σε μια εποχή που η πρόοδος και η εξέλιξη απαιτούν συνεχή προσαρμογή. Αποστολή του Συνδέσμου είναι η βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη των σύγχρονων επιχειρήσεων του κλάδου και η συνεχόμενη ανταπόκριση στις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών, διατηρώντας ένα περιβάλλον ελκυστικό και ανοιχτό για νέες επενδύσεις.  

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων εκπροσωπεί επιχειρήσεις της επώνυμης Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών αλλά και κλαδικούς Συνδέσμους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία - Το χρονικό του εγκλήματος, η κόλαση που ζούσε η 36χρονη

Σοκ στο πανελλήνιο προκάλεσε η νέα γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία τα ξημερώματα του Σαββάτου. 'Ένας 43χρονος σκότωσε την 36χρονη εν διαστάσει σύζυγό του, ενώ στη συνέχεια έστρεψε ...

Βαρύ το κατηγορητήριο για τους 74 συλληφθέντες της συμπλοκής στη Λεωφόρο -Τι κατασχέθηκε στις έρευνες της ΕΛΑΣ

Ανακοίνωση για τη συμπλοκή που σημειώθηκε έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού το βράδυ του Σαββάτου εξέδωσε η ΕΛΑΣ. Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 74 άτομα, σε βάρος των ο...

Φόρτωση άρθρων...