Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Συντριβή Αntonov στην Καβάλα: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους

Άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε στον νομό Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Το διάβημα θα γίνει με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι.

Η ειδική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας κορυφώθηκε χθες, προκειμένου να απομακρυνθούν από το Παλαιοχώρι Καβάλας συντρίμμια, βλήματα και άλλα στρατιωτικά υλικά από το μοιραίο Antonov 12, το οποίο κατέπεσε λίγο πριν της 11 το βράδυ, του περασμένου Σαββάτου, σε γεωργική έκταση του δήμου Παγγαίου.

Συναγερμός για τοξικές ουσίες

Την προσοχή όλων στον πιθανό κίνδυνο από τοξικές ουσίες που παρήγαγε η καύση των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov 12BK, καθώς και των ίδιων των υλικών του αεροσκάφους, επέστησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος».

Για το λόγο αυτό, «καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χιλιόμετρο γύρω από το σημείο της συντριβής», όπως εξήγησε, αναφερόμενος πρακτικά σε μία έκταση 3,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «για ένα-δύο μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης».

Όσον αφορά τους κατοίκους της περιοχής, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει». Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση (σ.τ.σ. σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.

Ακόμα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.

«Δύο-τρεις δειγματοληψίες μέσα στο επόμενο δίμηνο φτάνουν, δεν χρειάζεται παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό το Μπαγκλαντές, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, με το οκταμελές πλήρωμα -όλοι Ουκρανοί- να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Ο πιλότος ζητά αναγκαστική προσγείωση αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνει, όπως προκύπτει από τα τελευταία του λόγια που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Πιλότος Antonov: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω

Πύργος Ελέγχου: Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;

Πιλότος Antonov: Δημιουργούνται και άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.

Πύργος Ελέγχου: Ενημέρωσέ μας

Πιλότος Antonov: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βελόπουλος για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό λάθος η πρόταση δυσπιστίας – Συσπειρώσατε την Ν.Δ.

Αιχμές κατά της Kυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότ...

Φόρτωση άρθρων...