Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Συντριβή Antonov: Tο ΤΕΝΞ καθαρίζει την περιοχή της πρόσκρουσης από τα άσκαστα πυρομαχικά (Photos)

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί η επιχείρηση καθαρισμού της περιοχής της συντριβής του Antonov An-12 στην Καβάλα. Το έμπειρο προσωπικό των ναρκαλιευτών του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) πραγματοποιεί την επιχείρηση καθαρισμού από τα άσκαστα πυρομαχικά της περιοχής της πτώσης του μοιραίου Antonov.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες διακόπηκαν για λόγους ασφαλείας χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, όταν και μεταφέρθηκαν οι σωροί και των οκτώ νεκρών μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους από το σημείο της πτώσης.

Οι ναρκαλιευτές επανήλθαν στην περιοχή σήμερα νωρίς το πρωί με το πρώτο φως και ξεκίνησαν την έρευνα πρώτα από τα σημεία του «ύποπτου χώρου» που υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ, ώστε να ακολουθήσουν άμεσα μετά τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που με τη σειρά τους θα έλεγχαν και θα αποκαθιστούσαν όλες τις βλάβες, ώστε το δυνατόν συντομότερα όλοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να έχουν στο 100% ηλεκτρισμό.

Ακόμα, μετά αυτήν την πρώτη χρονικά αποστολή και αφού απομακρυνθούν όλα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσει η συστηματική μέτρο-προς-μέτρο εκκαθάριση του συνόλου του «ύποπτου χώρου». 

Συντριβή Antonov: Tο ΤΕΝΞ καθαρίζει την περιοχή της πρόσκρουσης από τα άσκαστα πυρομαχικά

Στο σημείο αυτό να διευκρινισθεί ότι «ύποπτος χώρος» ή «μολυσμένη περιοχή», στη στρατιωτική γλώσσα των ναρκαλιευτών σημαίνει μία περιοχή που έχει διάσπαρτα άσκαστα πυρομαχικά και επομένως δεν μπορεί να αποδοθεί στο κοινό.

Επομένως, οι ναρκαλιευτές θα έχουν πολύ δουλειά για το επόμενο διάστημα, καθώς η επίμονη και υπεύθυνη εργασία τους δεν πρόκειται να τελειώσει σε μία-δύο μέρες, αφού ως «ύποπτος χώρος» λογίζεται πλέον ένας νοητός κύκλος με κέντρο το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους και ακτίνα περίπου 500 μέτρα ολόγυρα. 

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι το έργο των ναρκαλιευτών του ΤΕΝΞ δυσκολεύει και η παρουσία των χωραφιών με το καλαμπόκι και τους ηλίανθους που γειτνιάζουν στην περιοχή και τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν μέτρο-προς-μέτρο μην τυχόν έχουν πεταχτεί από την πρόσκρουση του αεροσκάφους και την έκρηξη που επακολούθησε πυρομαχικά που τώρα ελλοχεύουν στις ρίζες των δυτών καλαμποκιού και ηλίανθου.

Συντριβή Antonov: Tο ΤΕΝΞ καθαρίζει την περιοχή της πρόσκρουσης από τα άσκαστα πυρομαχικά

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το μοιραίο Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών από τη Σερβία και πιο συγκεκριμένα βλημάτων όλμων, ως ακολούθως:

  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων των 60 mm
  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων των 82 mm
  • Φωτιστικά βλήματα όλμων των 82 mm

Το προσωπικό του ΤΕΝΞ μέσα στον «ύποπτο χώρο» δρα συστηματικά με αντικειμενικό σκοπό τον εντοπισμό, περισυλλογή και εξουδετέρωση, όλων των άσκαστων πυρομαχικών. 

Στη συνέχεια, τα πυρομαχικά αυτά θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο, συνήθως ένα πεδίο βολής, όπου με ελεγχόμενη έκρηξη, που θα προκληθεί από τους ναρκαλιευτές, θα καταστραφούν.

Συντριβή Antonov: Tο ΤΕΝΞ καθαρίζει την περιοχή της πρόσκρουσης από τα άσκαστα πυρομαχικά

Υπάρχει βεβαίως πάντα και η περίπτωση της επιτόπιας καταστροφής με ελεγχόμενη έκρηξη κάποιου πυρομαχικού που λόγω της κατάστασής του είναι επικίνδυνο να μεταφερθεί με τα χέρια. 

Όμως, αυτό είναι κάτι που αποφασίζεται από τους ναρκαλιευτές ανά περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση όμως η όλη επιχείρηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Συντριβή Antonov: Tο ΤΕΝΞ καθαρίζει την περιοχή της πρόσκρουσης από τα άσκαστα πυρομαχικά

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού - Εντοπίστηκαν κινητά, ναρκωτικά και μαχαίρι

Επιχείρηση στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησε τα ξημερώματα η Δίωξη Ναρκωτικών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε. και δυο αστυνομικών σκύλων. Κατά τη διά...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα το Σάββατο, λόγω εκδηλώσεων για την Ολυμπιακή Φλόγα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στην Αθήνα λόγω εκδηλώσεων για την παράδοση - παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. ...

Φόρτωση άρθρων...