Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τα μετεωρολογικά ρεκόρ του 2022 στην Ελλάδα (χάρτες)

Ελλάδα

Το 2022 αποτέλεσε ακόμα μια θερμή χρονιά σε επίπεδο θερμοκρασιών, για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια των περισσότερων μηνών, με αποκορύφωμα τις περιόδους 22-23 Ιουνίου και 23-29 Ιουλίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς» (23-25 Ιανουαρίου), σύμφωνα με την καιρική ανασκόπηση του 2022 από το Meteo.

Θέση στα θερμοκρασιακά ρεκόρ του 2022 κατέχει το Λευκοχώρι Φθιώτιδας, όπου σημειώθηκαν ταυτόχρονα η μικρότερη ελάχιστη (-18.1°C στις 26/01) και η μεγαλύτερη μέγιστη (42.1°C στις 23/06) του έτους, δημιουργώντας ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος μεγαλύτερο των 60 βαθμών Κελσίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2022.

Σε επίπεδο βροχοπτώσεων τα πρωτεία μοιράστηκαν η Κρήτη, η Ήπειρος και η Μαγνησία, με το μετεωρολογικό σταθμό στην Ασή Γωνιά Χανίων να καταγράφει ετήσιο ύψος βροχόπτωσης 2383 χιλιοστά. Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην Αττική, στη Βόρεια Κορινθία και στη Νότια Βοιωτία.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα δέκα μεγαλύτερα και τα δέκα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2022.

 

Εκτός των παραπάνω ρεκόρ, τα ακόλουθα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους κρίνονται ως αξιοσημείωτα:

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς» (23-25 Ιανουαρίου), ισχυρές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ενώ αρκετές περιοχές της Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολυήμερες διακοπές ρεύματος.

Ο Μάρτιος κατά τις πρώτες του 3 εβδομάδες ήταν εξαιρετικά ψυχρός, με χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα στην Αττική σημειώθηκε χιονόπτωση κατά τα διαστήματα 10-12 Μαρτίου και 19-21 Μαρτίου.

Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές βροχές στα ηπειρωτικά. Τον Ιούλιο πολλές βροχές εκδηλώθηκαν εκ νέου στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την περίοδο 20-26 Αυγούστου κακοκαιρία πολύ μεγάλης διάρκειας έπληξε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, κάτι που είχε να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι 47 χρόνια (30/07 – 05/08/1975).

Ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ ψυχρός στη Βόρεια Ελλάδα.
Στις 15 Οκτωβρίου σφοδρές βροχοπτώσεις προξένησαν πλημμύρες και σημαντικές καταστροφές στην Κρήτη, ενώ 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Δεκέμβριος ήταν ασυνήθιστα θερμός σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 24/01 στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν (2090 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -19.8 °C, στις 26/01 στη δολίνη του Βαθύσταλλου Παρνασσού (1780 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -28.6 °C, ενώ την ίδια ημέρα η ελάχιστη θερμοκρασία στη δολίνη της Κεχρωτής Μαινάλου (1613 μέτρα) ήταν ίση με -29.2 βαθμούς Κελσίου.

Τα μετεωρολογικά ρεκόρ του 2022 στην Ελλάδα

Οι σημαντικές βροχοπτώσεις που δέχτηκαν οι Κυκλάδες τον Αύγουστο είχε ως αποτέλεσμα να μη βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις ως προς τα ετήσια ύψη βροχής μετά από πολλά χρόνια.

Τα μετεωρολογικά ρεκόρ του 2022 στην Ελλάδα

Από το σύνολο των κακοκαιριών που εκδηλώθηκαν στη χώρα το 2022, δόθηκε όνομα σε οκτώ (Διομήδης, Ελπίς, Bianca, Φίλιππος, Genesis, Eva, Ariel, Gaia).

Οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έως και το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ήταν ~ 200.000 στρέμματα, εκτάσεις που αντιστοιχούν στο ~ 46% της μέσης καμένης έκτασης στην χώρα μας κατά την περίοδο 2006–2021.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αφέθηκαν ελεύθερα τα μέλη της σπείρας που «ρήμαζε» σπίτια στα Βόρεια Προάστια - Δέχθηκαν να αποζημιώσουν τα θύματά τους

Ελεύθερα αφέθηκαν τα μέλη της συμμορίας που άδειαζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια, με τον πρόεδρο της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, να δη...

Νατσιός: «Μια Κυβέρνηση που δεν αφουγκράζεται τα θέλω του λαού της είναι καταδικασμένη»

«Είναι απερίγραπτη η διαστρέβλωση της αλήθειας», υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. «Αλήθεια είναι η αλήθεια που συμφέρει εσά...

Φόρτωση άρθρων...