Παρασκευή
08 Δεκεμβρίου 2023

Τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού χρειάζονται αλυσίδες -Σε επιφυλακή οι Δήμοι

Ηδη το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έχει καλέσει περιφέρειες και δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει του χιονιά, ενώ είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ελλάδα

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έφτασε στην Ελλάδα και ήδη τα πρώτα προβλήματα λόγω χιονιού και παγετού παρουσιάστηκαν.

Ηδη το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έχει καλέσει περιφέρειες και δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει του χιονιά, ενώ είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το μεσημέρι αναμένεται νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.

Τα πρώτα προβλήματα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω χιονιού και παγετού, έχουν προκληθεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης, στη επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου, από το 8ο έως το 15ο χιλιόμετρο.

Επίσης, καταγράφεται δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων, λόγω παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Λουσών
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου
Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 14ο χιλιόμετρο, θέση Αγία Παρασκευή έως την θέση Αραποκέφαλα.

Επίσης, στην ίδια επαρχιακή οδό, έχει διακοπεί, λόγω κατολίσθησης, η κυκλοφορία στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Η ενημέρωση της Τροχαίας

Σε ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες
Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονται από αύριο Κυριακή.

Οι δήμοι έθεσαν ήδη σε επιφυλακή ολόκληρο τον μηχανισμό τους, τις υπηρεσίες τους και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί και να παρέχουν βοήθεια όπου ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες, ώστε να συνδράμουν αμέσως σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη στις περισσότερες περιοχές γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δήμων ήταν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, το οποίο διαθέτουν και σε δημότες, ειδικά στις περιοχές του νομού όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι τα δέκα ελληνικά νησιά που μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι πολίτες με βίζα εξπρές

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε και εξασφάλισε η Ελλάδα προκειμένου οι Τούρκοι και οι οικογένειές τους να επισκέπτονται με ευκολότερες διαδικασίες σε ότι αφορά τη βίζα,...

Φόρτωση άρθρων...