Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Τέμπη: Βίντεο ντοκουμέντο αποκαλύπτει τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Ελλάδα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τα μοιραία λάθη που φέρεται πως έκανε ο σταθμάρχης Λάρισας και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 57 άνθρωποι στην τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα κλειστού κυκλώματος δείχνει το μοιραίο intercity 62 και τον προαστιακό του Βόλου να κινούνται στο ίδιο ρεύμα, αποκαλύπτοντας τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία και ότι ο 59χρονος σταθμάρχης δεν γύρισε ποτέ το κλειδί στη σωστή θέση.

Στις 19:22, η μοιραία αμαξοστοιχία Intercity 62 αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, πέρασε τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και μέχρι τον Γοργοπόταμο όλα είναι κανονικά.

Στις 21:40. Λόγω πτώσης καλωδίου η αμαξοστοιχία παραμένει ακινητοποιημένη για 48 λεπτά στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου.

Στις 22:28 αναχωρεί και πάλι και στις 23:04, η αμαξοστοιχία αναχωρεί από τη Λάρισα.

Η εμπορική αμαξοστοιχία ξεκίνησε στις 19:50 με προορισμό την Αθήνα, πέρασε το Πλατύ, την Κατερίνη, τα Τέμπη και τον Πλαταμώνα. Για 17 λεπτά οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνται μετωπικά στην ίδια γραμμή μέχρι που συγκρούστηκαν.

Τι δείχνει το βίντεο ντοκουμέντο

Όμως όπως φαίνεται στο αποκαλυπτικό βίντεο, διακρίνεται το τρένο του προαστιακού το τρένο δηλαδή στο οποίο έγινε το πρώτο λάθος από τον σταθμάρχη αλλά και το μοιραίο intercity το οποίο περνάει από το ίδιο σημείο, μία ώρα αργότερα.

Ο 59χρονος σταθμάρχης είχε στείλει και τον προαστιακό σε λάθος κατεύθυνση αλλά ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε εγκαίρως το λάθος και το διόρθωσε συνεχίζοντας στη σωστή κατεύθυνση.

Στο βίντεο φαίνεται ο προαστιακός στις 22:07 κινείται προς τη Λάρισα, στη σωστή γραμμή και να περνάει από την Οδό Αγίας. Ανάμεσα στο οδό Αγίας και στην οδό Βόλου στη Λάρισα, στην οδό Καραγάτση βρίσκεται το μοιραίο κλειδί 118.

Στη διασταύρωση της οδού Βόλου στη Λάρισα ο προαστιακός γυρνά πίσω προς τη Λάρισα στις 22:09 εξαιτίας βλάβης και κινείται «σωστά» αυτή τη φορά στην αντίθετη πλευρά προκειμένου να σταθμεύσει.

Το κλειδί 118 έχει γυρίσει διαγώνια για να μπορέσει ο προαστιακός να σταματήσει στον σταθμό. Η επιβατική αμαξοστοιχία είναι ακινητοποιημένη στα Παλαιοφάρσαλα και περιμένει.

Στις 23:07. Η επιβατική αμαξοστοιχία μόλις ξεκίνησε. Είναι ένα χιλιόμετρο μακριά από τον σταθμό Λαρίσης κι ακόμα δεν έχει φτάσει στο σημείο τους κλειδιού το οποίο έχει γυρίσει διαγώνια προκειμένου να περάσει ο προαστιακός, αλλά δεν έχει επιστρέψει στην ευθεία θέση.

Στις 23:09 η επιβατική αμαξοστοιχία έχει περάσει την οδό Καραγάτση έχει περάσει δηλαδή το σημείο του κλειδιού Κ118, το οποίο ξεχάστηκε γυρισμένο διαγώνια και δεν επέστρεψε ποτέ σε ευθεία θέση.

Στην ίδια γραμμή κινείται πλέον και η εμπορική αμαξοστοιχία. Τα δύο τρένα κινούνται μετωπικά για 17 λεπτά… και στις 23.21 οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούονται μετωπικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...