Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Θεμιστοκλέους: «Ιδιώτες παιδίατροι θα μπορούν να εμβολιάζουν τα παιδιά που παρακολουθούν και τους συνοδούς τους»

Στα εμβολιαστικά κέντρα των ενηλίκων θα εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών από τις 15 Δεκεμβρίου. Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, στα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι παιδίατρος αυτός που θα κάνει το εμβόλιο στα παιδιά», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1, δίνεται παράλληλα η ευχέρεια, ο παιδίατρος κάθε οικογένειας, να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά που παρακολουθεί, αρκεί να δηλώσει ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία.

Το εμβόλιο θα μπορεί να μείνει στο ψυγείο που έχουν οι γιατροί στα ιατρεία τους, σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών για έναν μήνα. Ωστόσο, για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων θα πρέπει να ομαδοποιήσουν οι γιατροί τα ραντεβού τους, καθώς τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά και σε ένα φιαλίδιο είναι 10 δόσεις για παιδιά».

Ακόμα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι τώρα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι που έχουν κάνει περίπου 500 εμβολιασμούς.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, μετά από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών, ενώ θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2022.

«Ραντεβού για τα παιδιά θα υπάρχουν πολλά, θα ανοίξουν σε 75 περιοχές και με την νέα παραλαβή εμβολίων, από τις αρχές της χρονιάς θα είναι πολλά περισσότερα», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, λέγοντας πως οι γονείς θα πρέπει να κλείσουν τα ραντεβού με τον ΑΜΚΑ των παιδιών, ενώ σε περίπτωση που εμβολιαστούν από ιδιώτη παιδίατρο, ο γιατρός θα πρέπει να φροντίσει για την καταχώριση των εμβολιασμών, ώστε να εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.

Σε ότι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, υπενθύμισε ότι από εδώ και πέρα «κάποιος για να μπορεί να πάρει πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να έχει θετικό PCR test και δεν θα αρκεί το self test».

Σχετικά με τα ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε «έχουμε εικόνα και βλέπουμε που υπάρχουν καθυστερήσεις για την τρίτη δόση, επειδή δίνουμε προτεραιότητα για την πρώτη δόση. Σταδιακά θα απελευθερώσουμε μέχρι την Κυριακή περίπου 75.000 ραντεβού και αν κάποιος μπει στην πλατφόρμα, πχ. αύριο, μπορεί να βρει ραντεβού και για την επόμενη ημέρα».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους κάλεσε τους πολίτες να δοκιμάζουν να ορίσουν ραντεβού σε εγγύτερες ημερομηνίες, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον περιορισμός στον αριθμό των αλλαγών για το ραντεβού εμβολιασμού.

Για την μείωση από έξι σε τρεις μήνες της απόστασης από τη δεύτερη στην τρίτη δόση εμβολιασμού, ο γενικός γραμματέας αναφέρει πως αποτέλεσε απόφαση και σύσταση «της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των ειδικών, που εκτίμησαν και την μετάλλαξη Όμικρον που δείχνει ότι είναι πιο μεταδοτική. Βλέπουμε ότι ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως τη Βρετανία, που μειώνουν τον χρόνο κάτω από τους έξι μήνες».

«Χθες είχαμε ρεκόρ εμβολιασμών, έγιναν 120.000 εμβολιασμοί», ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα νέα ραντεβού «έχουμε μια καλή ροή και συνεχίζουμε. Είχαμε 70.000 ραντεβού μέχρι χθες το βράδυ από την στιγμή της ανακοίνωσης του προστίμου και μετά».

«Κανείς δεν συζητά για τέταρτη δόση, εκτός από κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, που δυσκολεύονται να χτίσουν ανοσία. Γίνεται για αυτούς μια συζήτηση για να γίνει και τέταρτη δόση εμβολίου», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξυλόκαστρο: «Άνοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου - Πατρών - Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Θεμέλια σπιτιών, παραλιακοί δρόμοι αλλά και πεζοδρόμια έχουν υποστεί σοβαρή διάβρωση. Υποδομές και περιουσίες κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου καταστρέφονται από τη διάβρωση. ...

Πάτρα: Αποτελεσματικά λειτούργησε το «μικρό νοσοκομείο» στην καρδιά της πόλης - 523 τα περιστατικά του τριημέρου

Για ακόμα μία χρονιά το σχέδιο υγειονομικής ασφάλειας για το τριήμερο του καρναβαλιού στην Πάτρα λειτούργησε αποτελεσματικά. Λίγα 24ωρα πριν την κορύφωση των Αποκριών, στήθηκε σ...

Φόρτωση άρθρων...