Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Θεοδωρίδου: Κανένας κίνδυνος για τις εγκύους από τα εμβόλια

Ελλάδα

Έκκληση στις εγκύους και στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να εμβολιαστούν απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή».

«Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συζητείται καθημερινά και οι προσπάθειες να πειστούν είναι συνεχείς», σημείωσε στην αρχή της ενημέρωσης η κ. Θεοδωρίδου και εξέφρασε την ελπίδα ο φόβος να βοηθήσει, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν.

«Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται μεγάλος αριθμός εγκύων και γυναικών σε παραγωγική ηλικία. Λόγω ελλιπούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους και του εμβρύου σε κίνδυνο».

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι τα εμβόλια Covid συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι έγκυες με Covid έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες επιπλοκές.

«Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή ακόμα και για εμβολιασμό στο πρώτο τρίμηνο. Η ενημέρωση της εγκύου από τον γυναικολόγο που εμπιστεύεται πρέπει να είναι σαφής», συμπλήρωσε.

Για την τρίτη δόση

Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η χημική ανοσία μειώνεται μετά την πάροδο έξι μηνών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμα πως με την εφαρμογή του εμβολιασμού υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της αυξημένης διασποράς υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18.

Παρατηρείται ότι πολλοί εμβολιασμένοι πολίτες αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους γιατί θεωρούν ότι έχουν επαρκή αντισώματα.

Από την επιστημονική κοινότητα υπήρχε ομοφωνία ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, εξήγησε και υπογράμμισε πως λόγω της μείωσης των αντισωμάτων συστήνεται η τρίτη δόση.

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης

Το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης. Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μια διαφορά 165%.

Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από τις 12 Νοεμβρίου, θα γίνεται η αναμνηστική δόση με Moderna.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς να προστατέψετε το σπίτι σας από τους κλέφτες όταν λείπετε για διακοπές - Οι οδηγίες της Αστυνομίας

Οδηγίες στους πολίτες για τη φύλαξη του σπιτιού έχει εκδώσει η Αστυνομία, σε περίπτωση που το νοικοκυριό λείψει για διακοπές, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που κορυφώνονται οι μετακι...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πρωτομαγιά στην Αθήνα λόγω των κινητοποιήσεων - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας θα ληφθούν αύριο, Τετάρτη 1 Μαΐου, από τις 09:30’ το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης εξαγγελ...

Φόρτωση άρθρων...