Δευτέρα
22 Δεκεμβρίου 2025

Τι γλυκά έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες

Ελλάδα

Δύο είναι οι πηγές από όπου έχουν αντληθεί οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τις γαστριμαργικές συνήθειες, τις συνταγές και τα ήθη γύρω από τα τραπέζια της Αρχαίας Ελλάδας.

Ο Δειπνοσοφιστές του Αθηναίου, Αλεξανδρινού βιολόγου, γαστρονόμου και ρήτορα που έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., και το έργο του Αρχέστρατου, Συρακούσιου ποιητή και φιλοσόφου του 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της δυτικής γαστρονομίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές αυτές τα γλυκά των αρχαίων Ελλήνων ή αλλιώς νωγαλεύματα ήταν τα εξής:

η μουστόπιτα (μουσταλευριά),

ο σησαμούς (παστέλι από σουσάμι)

το λάγανον ή λαλλάγγι (είδος τηγανίτας)

ο μηλοπλακούς (κυδώνι βρασμένο σε μέλι),

ο κοπτοπλακούς (γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που μοιάζει να είναι πρόγονος του σημερινού μπακλαβά)

οι πλακούντες (πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι, σουσάμι και καρυκεύματα)

η άμμιλος (τούρτα)

η μελιττούτα (μελόπιτα)

τα τήγανα (λουκουμάδες)

Ακόμα, ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα γλυκά του κουταλιού όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – φρούτα συντηρημένα σε ζάχαρη. Όπως φαίνεται πολλά από αυτά υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα θεωρούνται ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Θα φας πολύ ξύλο μπρο»: Σοκαριστικοί διάλογοι από το κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία

Αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ των μελών κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο συμμετείχαν και ανήλικοι, φέρνουν στο φως την πώληση ουσιών ακόμα και μέσα σε σχολεία

Ο χάρτης με τα μπλόκα των κεντρικών αρτηριών – Ποια είναι ενεργά, πόσες λωρίδες θα είναι ανοικτές - Τι αποφάσισαν οι αγρότες για τις επόμενες ημέρες

Σε νέα φάση κλιμάκωσης περνούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισαν να κλείσουν τη σήραγγα των Τεμπών

Φόρτωση άρθρων...