Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

«Αναπάντεχο» και «κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου στην Κρήτη ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο Ευθύμιος Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό» και πρόσθεσε: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 Ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια».

Ο καθηγητής Γεωλογίας εκτίμησε ότι οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» λίγη ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Ηράκλειο Κρήτης και τα γύρω χωριά, ο κ. Λέκκας περιέγραψε τα επόμενα βήματα της Πολιτικής Προστασίας.

«Μετά τον μεγάλο σεισμό, που είχε τελικά μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή του Ηρακλείου, πάμε με ειδική πτήση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμήσουμε από κοντά την όλη κατάσταση και να κάνουμε την οργάνωση της κατάστασης».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, χρειάζεται πολλή προσοχή μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου.

«Τα σχολεία θα διακόψουν τα μαθήματα. Όσοι είναι σε παλιά κτήρια πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τη βεβαιότητα ότι είναι ο κύριος σεισμός» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Παπαδόπουλος: Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου περίμενε μεγάλο σεισμό!

 

«Ήταν ένας σοβαρός σεισμός. Έχουμε συνηθίσει οι σεισμοί να γίνονται στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά σημειώθηκε πάνω στο νησί, σε μια περιοχή η οποία είχε σεισμική διέγερση τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι» επισήμανε. Κάλεσε τις τοπικές αρχές να κάνουν αμέσως αυτοψία για να διαπιστώσουν αν και πόσα κτήρια έχουν πληγεί. Ζήτησε, επίσης, να μείνουν έξω από τα σπίτια τους όσοι κάτοικοι βλέπουν σημάδια και ρωγμές στα κτήρια. «Στις 21 Ιουλίου είχε συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και είχαμε καταλήξει στο πόρισμα ότι ενδεχομένως να γίνει ένας μεγάλος σεισμός και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο "Εγκέλαδος"» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κινηματογραφική καταδίωξη και σύλληψη διακινητή παράτυπων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας – Μετέφερε σε βαν στοιβαγμένα 15 άτομα

Συνελήφθη από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας διακινητής που κατελήφθη να μεταφέρει στοιβαγμένους 15 παράτυπους μετανάστες σε όχημα τύπου van. Συγκεκριμένα, τ...

Φόρτωση άρθρων...