Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη

Όλη την ανατολική Κρήτη ταρακούνησε ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 07:00, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Ωστόσο, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, είπε πως αν και ο σεισμός σημειώθηκε σε σημαντικό εστιακό βάθος, διερευνάται το αίτιο γένεσης. 

Φαινομενικά ο νέος αυτός σεισμός δε φαίνεται εκ πρώτης να συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί τους τελευταίους οκτώ μήνες ανησυχεί τους ειδικούς.

«Ο νέος σεισμός μας βάζει σε διαδικασία διερεύνησης. Μάλλον πρόκειται για ένα ρήγμα πάνω στο τόξο και με βάση αυτό δεν περιμένουμε πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως μας ανησυχεί ιδιαίτερα η διέγερση στο θαλάσσιο χώρο», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Στο Ηράκλειο βρισκόταν ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, την ώρα του ισχυρού σεισμού. «Ο σεισμός αυτός έγινε στη θάλασσα και η τελική τιμή του είναι στα 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 60, τελικά, χιλιόμετρα», τόνισε ο Άκης Τσελέντης ο οποίος ανέφερε ότι ένιωσε τον μεγάλο σεισμό.

«Κατάλαβα τον σεισμό και αρχικά το μυαλό μου πήγε αλλού, στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Ο σεισμός όμως, ευτυχώς, ήταν στη θάλασσα και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα υπάρξουν ελάχιστοι μετασεισμοί και δεν ανησυχώ», επεσήμανε σχετικά ο σεισμολόγος, μιλώντας στο cretapost.

Ακόμα, ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου», ενώ η περιοχή αυτή «έδινε κάποιους μικρούς σεισμούς».

Επίσης, ο σεισμολόγος υπογράμμισε πως «η ευρύτερη περιοχή έχει μία έξαρση αλλά ευτυχώς σημειώνονται μεσαίου μεγέθους σεισμοί στη θάλασσα» ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν βλέπω να ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα εξαιτίας αυτού το σεισμού».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Κόκοτας: Τα πρώτα ευχάριστα νέα για τον αγαπημένο τραγουδιστή - «Αναπνέει μόνος του»

Τα νέα είναι ευχάριστα για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος από την 28η Μαρτίου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» έπειτα από έμφραγμα και...

Χίος: Εντοπισμός 20 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο νησί – Συνελήφθησαν τρεις διακινητές

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη Χίο ενημερώθηκε νωρίς το Σάββατο για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από τα τουρκικά παράλια στη θαλάσσια περι...

Φόρτωση άρθρων...