Τετάρτη
01 Δεκεμβρίου 2021

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Αλ-Σίσι (Photos)

Πολιτική

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. 

Ακόμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου.

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Αλ-Σίσι

Μητσοτάκης: «Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. 

Ακόμα, επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Αλ Σίσι για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και τις προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα για επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα αποκτά βαρύνουσα σημασία, με δεδομένο ότι πριν από περίπου ένα μήνα (στις 8 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η τουρκική πλευρά για ομαλοποίηση των σχέσεών της με το Κάιρο.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μητσοτάκης: «Οι αμυντικές συμφωνίες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο με τις αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμφωνίες αυτές, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αιγύπτιο πρόεδρο, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.

Επίσης, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.

Στη διευρυμένη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Αλ-Σίσι

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρικάκος: «Είμαστε με τον αστυνομικό του καθήκοντος, όχι με τους επίορκους»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος τοποθετήθηκε για το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως «η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κ...

Μόσιαλος: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να μείνει μόνο στους άνω των 60 ετών»

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών που αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτι...