Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Την Παρασκευή πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση των ερευνητικών εργασιών για τους υδρογονάνθρακες στις δύο περιοχές που βρίσκονται νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και έχει παραχωρηθεί στη κοινοπραξία Τotal – ExxonΜobil.

Το ζήτημα βρίσκεται παγωμένο εδώ και περίπου μια δεκαετία. Άρχισε να συζητείται επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, συνεχίστηκε επί της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ αλλά η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σε συνδυασμό με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «πάγωσαν» κάθε εξέλιξη

Ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της «πράσινης»  μετάβασης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας καθιστούν επιτακτική την επανεκκίνηση της διαδικασίας για τις έρευνες για κοιτάσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προσεκτικός όταν ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόφασή του να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, κάνοντας λόγο για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς ακόμα παραμένει άγνωστο το μέγεθος των κοιτασμάτων αυτών, παρόλο που η συμμετοχή και μόνο εταιρειών - κολοσσών, οι οποίες θα δαπανήσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δείχνει πως τα κοιτάσματα πρέπει να είναι αξιοποιήσιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, τα κοιτάσματα μόνο για τα οικόπεδα στην Κρήτη δείχνουν πως υπάρχουν 280 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, τα οποίο εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας για περίπου 50 χρόνια. Όλα αυτά τα στοιχεία μένει να επιβεβαιωθούν από τις έρευνες που θα διεξαχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Κυβέρνησης είναι οι πρώτες έρευνες να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, Άρη Στεφάτο, θα ακολουθήσουν οι σεισμικές έρευνες και αμέσως μετά οι γεωτρήσεις. 

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία των γεωλογικών δεδομένων, ο οποίος εκτιμά πως υπάρχουν πιθανοί στόχοι με κοιτάσματα ύψους αξίας 250 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού αναμένονται να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τις εταιρείες, οι οποίες είχαν μπλέξει με δικαστικές προσφυγές που είχαν γίνει, με αποτέλεσμα να ατονήσει το ενδιαφέρον τους. 

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να επαναφέρει το ζήτημα των ερευνών, ξεμπλοκάροντας τις διαδικασίες με στόχο την επιτάχυνση των γεωτρήσεων οι οποίες στην περίπτωση που επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, θα καταστήσουν την χώρα μας αυτόνομη ενεργειακά.

Παράλληλα, θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας τόσο σε οικονομικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στις ΗΠΑ - Ήρθε σε κέφι στη Μέκκα του Καπιταλισμού (Video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει τον Δημήτρη Κουτσούμπα να χορεύει ζεϊμπέκικο στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ...

Φόρτωση άρθρων...