Σαββάτο
27 Δεκεμβρίου 2025

Το Ισραήλ αξιώνει το 5% του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ

Ελλάδα

Στην προοπτική διαιτησίας στη διαμάχη Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα «Αφροδίτη» αναφέρεται η ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Haaretz.

Όπως αναφέρεται, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία, ότι το Ισραήλ αξιώνει 5% ή περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι».

Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την τριμερή της 8ης Μαΐου, η διαμάχη μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών.

«Η άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι τουλάχιστον το 5% του κοιτάσματος είναι ισραηλινό», δήλωσε στην ιστοσελίδα Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η διαμάχη με τους Κύπριους είναι για το πώς θα εξασφαλιστεί το ισραηλινό μερίδιο, διότι είναι οι Κύπριοι που θα αναπτύξουν το κοίτασμα», σημείωσε.

Όπως αναφέρεται, αυτό που διακυβεύεται είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις.

Ωστόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, το «Ισάι» αποτελεί τουλάχιστον το 10% των αποθεμάτων του «Αφροδίτη». Όλες οι μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτό και να διασφαλίσουμε το πλήρες μερίδιο μας και όλα τα δικαιώματα που έχει το Ισραήλ και η κοινοπραξία».

Τα αποθέματα του «Αφροδίτη» υπολογίζονται μεταξύ 110 και 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ όπως αναφέρεται, το "Ισάι" υπολογίζεται ότι περιέχει μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βαρδούσια: Ανασύρθηκαν οι σοροί των τεσσάρων ορειβατών - Βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, λένε στελέχη της ΕΜΑΚ

Οι σοροί των 4 ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους στα Βαρδούσια θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στο γήπεδο της Ιτέας και από εκεί με ασθενοφόρα στην Άμφισσα και την Αθήνα

Βαρδούσια: Τραγωδία σε ύψος 2.000 μέτρων - Εψαχνε τον νεκρό γιο του για να του πει ότι πέθανε ο παππούς του

«Λόγω φόρτου εργασίας δε θα μπορούσα να βρεθώ μέσα στις γιορτές, εδώ στο βουνό» λέει ο 5ος της παρέας των ορειβατών, που σώθηκε από την τραγωδία στα Βαρδούσια Όρη, στη Φωκίδα, γιατ...

Φόρτωση άρθρων...