Kατέβασε τα άρθρα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ.

Στη θέση άρθρου για τους 38 πρόσφυγες όπου χαρακτήριζε τα ευρωπαϊκά σύνορα ως «παγίδα θανάτου», ανέβηκε η παραπάνω διευκρίνισή του Der Spiegel.

Πλέον στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται το εξής μήνυμα: «Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σφοδρή κόντρα μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Η συγγνώμη Human Rights 360°

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights 360°, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, είχε δηλώσει ότι «εσφαλμένα θεωρήσαμε ελληνικό έδαφος τη νησίδα στον Έβρο όπου βρέθηκαν αρχικά οι 38 πρόσφυγες», ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος.