Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Το θρυλικό αεροπλάνο Spitfire θα πετάξει πάνω από τη Θεσσαλονίκη (Photos)

Ελλάδα

Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα πετάξει σήμερα το θρυλικό αεροπλάνο Spitfire του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 


Για πρώτη φορά στα χρονικά, το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας θα πετάξει σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας "Τίγρης"- της παλαιότερης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης. 

Τα δύο μαχητικά θα εκτελέσουν κοινή διέλευση στις εισαγωγικές στιγμές της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πιλότος του, ο Βρετανός Dan Griffith, χθες το μεσημέρι αφού είχε απογειωθεί από το Τατόι στις 12:30 «συνάντησε» πάνω από την χερσόνησο της Κασσάνδρας ένα ελληνικό F-16 της συγκεκριμένης Μοίρας. 

Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα πετάξει σήμερα το θρυλικό αεροπλάνο Spitfire του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια το MJ755 πραγματοποίησε δοκιμαστική διέλευση με το τζετ "ντουέτο" να πετά δίπλα του σε σφιχτό σχηματισμό, όπως θα γίνει στην στρατιωτική παρέλαση 28ης Οκτωβρίου με τον Βρετανό πιλότο να δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «η θέα από ψηλά της Θεσσαλονίκης είναι υπέροχη» με το «υπέροχο παραλιακό μέτωπο της πόλης» να είναι « εντυπωσιακό».

Ο DanGriffith θα πετάξει το αναγεννημένο- μετά από την πρωτοβουλία του Peter Livanos και του Ιδρύματος "ΙΚΑΡΟΣ"-, αεροσκάφος με την 68χρονη ιστορία για τελευταία φορά. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, με την εκτέλεση solo πτήσεων, η επιπλέον εκπαίδευση των έμπειρων Ελλήνων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Έπειτα από ειδική εκπαίδευση στη Βρετανία και στα Spitfire αυτοί είναι που θα πετούν πλέον με το ιστορικό μαχητικό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ΣτΕ αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα για επισκευές στο Αρσάκειο Μέγαρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας προσωρινά για ένα μήνα θα αναστείλει την λειτουργία του λόγω των μεγάλων επισκευαστικών εργασιών που έχουν ξεκινήσει στο Αρσάκειο Μέγαρο επί της οδού Π...

Panic Button: Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα - Χορηγείται πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, θα χορηγείται πλέον το Panic Button, έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασία...

Φόρτωση άρθρων...