Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Τουρκία: Tο σχέδιο της ελληνικής EMAK που σώζει ζωές στα συντρίμμια (Video)

Ελλάδα

Οι διασώστες στην Τουρκία δεν δίνουν τη μάχη μόνο με τον χρόνο και τις πολικές θερμοκρασίες, η αποστολή τους έτσι κι αλλιώς είναι επιχειρησιακά εξαιρετικά δύσκολη και οι κίνησες τους πρέπει να είναι χειρουργικές.

Οι πυροσβέστες αναζητούν ψιθύρους στα ερείπια. Οποιοσδήποτε θόρυβος, μπορεί να καλύψει τα σημάδια της ζωής.
Το συγκλονιστικό βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το MEGA, καταγράφει την  προσπάθεια των διασωστών να φτάσει η φωνή τους κάτω από τα ερείπια και μετά η αγωνία και η απόλυτη σιωπή μήπως υπάρχει κάποιο ίχνος ζωής.

Και ξαφνικά μέσα από τα χαλάσματα, γεννιέται η ελπίδα. Μια παιδική φωνή.

Τότε αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης. Με ένα γεώφωνο, επιχειρούν να ανιχνεύσουν και το πιο ισχνό κάλεσμα, από τα έγκατα της γης. Μετακινούνται με προσοχή πάνω στις πλάκες του ισοπεδωμένου κτιρίου και πλησιάζουν στο σημείο.

Οι πυροσβέστες με ένα περιστροφικό τρυπάνι ανοίγουν μικρές οπές στα χαλάσματα. Μέσα ελίσσεται μια κάμερα. Ανασηκώνουν τσιμεντόπλακες, σκάβουν και υποστυλώνουν, φτιάχνουν ένα στενό λαγούμι για να τρυπώσουν.

Προσπάθειες διάσωσης

Ο χώρος όπου θα κινηθεί ο διασώστης μπορεί να φτάνει τους 40 με 50 πόντους πλάτος. Η διείσδυση γίνεται οριζόντια και απαιτεί χειρουργική ακρίβεια για να μην φράξει καμία σωτήρια δίοδος.

Απαραίτητα εργαλεία στην προσπάθεια τους για να μπουν στα κατεστραμμένα κτίρια είναι οι ανυψωτικοί γρύλοι,  οι ανυψωτικοί σάκοι, διαστολείς και σκαπτικά εργαλεία.

Eιδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που μπαίνουν στα ερείπια για να οσμιστούν ανθρώπινη παρουσία.

Μια άνιση μάχη με τον χρόνο, τους μετασεισμούς και τις καιρικές συνθήκες. Μια μάχη με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Η υποστήριξη των τεχνικών μέσων δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται ψυχή και πίστη. Μα πάνω από όλα υπομονή, προσήλωση και οξυμένες αισθήσεις.

Και όταν έρθει η πολυπόθητη ώρα και η ζωή ανασυρθεί από τα συντρίμμια, τα συναισθήματα δεν περιγράφονται.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική – Οι κίνδυνοι και τα μέτρα προστασίας

Με αφρικανική σκόνη ξύπνησε και σήμερα, Τετάρτη 24/4 η Αττική. Η Ακρόπολη αχνοφαίνεται λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ενώ το υπουργείο Υγείας ζητά από τα άτομα αυξημένου κινδύνο...

Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» – Αεροσκάφος Boeing 737 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Πρόκειται για αεροσκάφος της ετ...

Φόρτωση άρθρων...