Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος ζητά ο Εισαγγελέας

Ελλάδα

Να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος που εκδόθηκε πρόσφατα για την τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μεϊδάνης. Η πρόταση εισαγγελέα θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.

Πρόσφατα με το βούλευμα, το οποίο εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, (1368/22) κρίθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα δεκατρείς κατηγορούμενοι.

Πρόκειται για αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, και άλλοι.

Επίσης, με το ίδιο βούλευμα ομόφωνα ζητήθηκε περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι με πράξεις τους συνέβαλλαν στην επιδείνωση της κατάσταση κινδύνου στο Μάτι, η οποία κόστισε τη ζωή σε 103 άτομα, σύμφωνα με το βούλευμα.

Συγκεκριμένα, όπως κρίθηκε οι κατηγορούμενοι δεν ενήργησαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Μεταξύ άλλων, είναι ενδεικτικό ότι στο πολυσέλιδο έγγραφο, επισημαίνεται ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν ζήτησε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα.

Ακόμα, με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε η απαλλαγή δέκα κατηγορουμένων. Πρόκειται για πρόσωπα από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και για αντιδημάρχους.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μεϊδάνης, ζητεί να ασκηθεί έφεση στο βούλευμα με το σκεπτικό ότι υπήρξε απόλυτη ακυρότητα για τη διάταξή του με την οποία ζητήθηκε η συνέχιση των ανακρίσεων για τα πέντε πρώην στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Ο εισαγγελέας κάνει λόγο για απόλυτη ακυρότητα, η οποία ανακύπτει από το γεγονός, ότι κατά το νόμο, για να συνεχιστούν ανακριτικές πράξεις για αναβάθμιση της κατηγορίας, θα πρέπει πρώτα να ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακόμη σε ό,τι αφορά στο σκέλος του βουλεύματος με το οποίο απαλλάχθηκαν δέκα κατηγορούμενοι, ο Παναγιώτης Μεϊδάνης έκρινε, ότι για έξι από αυτούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να παραπεμφθούν σε ποινικό ακροατήριο και να δικαστούν.

Σχετικά με τα δεκατρία άτομα για το οποία με το βούλευμα κρίθηκε η παραπομπή τους σε δίκη, ο εισαγγελικός λειτουργός απεφάνθη, ότι οι δικαστές μέλη του Συμβουλίου έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας με την απόφαση τους. Και αυτό διότι, δεν όρισαν συγκεκριμένα και ρητά, αν οι 13 παραπέμπονται σε δίκη, αν και οι σε βάρος τους ενδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς.

Την τελική απόφαση επί της πρότασης για έφεση θα τη λάβει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Κόκοτας: Νοσηλεύεται στην εντατική - Το ιατρικό ανακοινωθέν για το έμφραγμα

Ιατρικό ανακοινωθέν για το έμφραγμα που υπέστη ο τραγουδιστής, Δημήτρης Κόκοτας, εξέδωσε το νοσοκομείο «Γεννηματάς», στο οποίο και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από έμφραγμ...

Πισπιρίγκου: Δικαιωμένος αισθάνεται μετά την καταδίκη της ο Μάνος Δασκαλάκης

Δικαιωμένος δηλώνει μέσω των δικηγόρων του ο Μάνος Δασκαλάκης στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης της Ρούλας Πισπιρίγκου που καταδικάστηκε σε ισόβια για τον θάνατο της πρωτότοκ...

Ισόβια κάθειρξη για την Ρούλα Πισπιρίγκου - Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Ένοχη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία παρά τη σθεναρή επιμονή της ότι είναι αθώα και δεν σκ...

Φόρτωση άρθρων...