Δευτέρα
02 Οκτωβρίου 2023

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δράση της συμμορίας που «ρήμαζε» σπίτια και εταιρείες

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο βλέπει το φως της δημοσιότητας από τη δράση της συμμορίας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε σπίτια και εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Η συμμορία, που μέσα σε τέσσερις μήνες είχε διαπράξει 42 κλοπές και διαρρήξεις, με λεία περισσότερα από 600.000 ευρώ, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφαλείας Κηφισιάς και Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πώς δρούσε η συμμορία

Τα μέλη της συμμορίας έμπαιναν στα σπίτια συνήθως νύχτα, αφού διαπίστωναν ότι απουσίαζαν οι ένοικοι. Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φορούσαν ακόμη και γάντια και χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα, που έκρυβαν σε πάρκινγκ και άλλαζαν τακτικά τα χαρακτηριστικά τους. Κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, μιλούσαν μεταξύ τους με ασύρματες συσκευές ενδοεπικοινωνίας.

Το βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε η ΕΡΤ, είναι από διάρρηξη σε κατοικία στην Παλαιά Πεντέλη. Τα μέλη της συμμορίας μπήκαν στο σπίτι παραβιάζοντας με λοστό την εξωτερική πόρτα. Άρπαξαν κοσμήματα αξίας περίπου 16.000 ευρώ και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η συμμορία είχε διαρρήξει μονοκατοικία στο Κορωπί, ενώ μετά την κλοπή στην Παλαιά Πεντέλη είχαν προσπαθήσει να μπουν σε ένα σπίτι στον Άγιο Στέφανο.

Ο αρχηγός της συμμορίας και τα περισσότερα μέλη της, είναι Ρομά και διέμεναν στη Θεσσαλονίκη και έρχονταν τακτικά στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφαλείας Κηφισιάς και Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε οικίες και εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, σε διάφορες περιοχές της Αττικής από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Κηφισίας και Αμαρουσίου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν με εντάλματα -4- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη και έτερο άτομο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για διακεκριμένες κλοπές, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα -7- μέλη της οργάνωσης και αστυνομικός για παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.
Προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και των Τμημάτων Ασφαλείας Κηφισίας και Αμαρουσίου, στην οποία συνέδραμαν στο αρχικό στάδιο της συλλογής πληροφοριών και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, με αποτέλεσμα την εξιχνίαση συνολικά -42- περιπτώσεων κλοπών από οικίες και εταιρείες, από τις οποίες οι -14- σε απόπειρα, καθώς και -5- κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, είχαν ενταχθεί και συστήσει επιχειρησιακά δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, δρώντας από κοινού, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, προβαίνοντας σε διαρρήξεις πολυτελών οικιών και εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Ως προς τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:
προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες με το επιχειρησιακό τους όχημα και αφού διαπίστωναν πως οι ένοικοί τους απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση κεντρικών θυρών ή παραθύρων,
λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας, καλύπτοντας όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας (γάντια, κράνη μηχανής και κουκούλες τύπου full – face),
ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα πρόσφορα μέσα που απαιτούνται για την διάπραξη διαρρήξεων (λοστούς, βαριοπούλες και άλλα εργαλεία),
χρησιμοποιούσαν μόνο ασύρματη ενδοεπικοινωνία για την μεταξύ τους επικοινωνία,
χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαφοροποιούσαν στην εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ τοποθετούσαν και κλεμμένες ή πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.
Ο αρχηγός είχε καταλυτικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και μετέβαινε στην Αττική, με ιδιόκτητα ή νοικιασμένα οχήματα και μέσα μεταφοράς παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε οικίες συγγενικών του προσώπων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναπτύσσοντας την εγκληματική του δραστηριότητα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ σημαντικό ρόλο στη δράση τους διαδραμάτιζαν τα επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία έκρυβαν σε χώρους «καβάτζες». Επέλεγαν ως χώρους στάθμευσης αυτών πάρκινγκ που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα χωρίς ποινικό παρελθόν και τους έπειθαν να τα παραχωρήσουν. Για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα χρησιμοποιούσαν οχήματα «δορυφόρους», ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση σε χρονικό διάστημα περίπου 4 μηνών, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 644.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ και δαχτυλίδι, ενώ ακόμα κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...