Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Χάθηκε το πάθος; 6 πιθανές αιτίες μειωμένης γυναικείας λίμπιντο

Ελλάδα

Η λίμπιντο αναφέρεται στη συνολική σεξουαλική ορμή ή επιθυμία ενός ατόμου για σεξουαλική δραστηριότητα. Η διατήρηση μιας υγιούς λίμπιντο είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη συναισθηματική ευεξία στις σχέσεις.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες βιώνουν μειωμένη λίμπιντο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις τους και να προκαλέσει άγχος. Ο εντοπισμός της βασικής αιτίας είναι το κλειδί για την εύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης. Εάν η χαμηλή λίμπιντο επιμένει, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλειστούν τυχόν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Με το σωστό σχέδιο θεραπείας, οι γυναίκες μπορούν να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους ορμή και να ανακτήσουν την οικειότητα.

Ορμονικές Αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες για τη μείωση της λίμπιντο στις γυναίκες. Οι μεταβολές σε ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη μπορούν να επηρεάσουν έντονα τη σεξουαλική επιθυμία.

Εμμηνόπαυση – Καθώς μια γυναίκα περνά στην εμμηνόπαυση, το σώμα της παράγει λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτή η μείωση μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα και μειωμένη λίμπιντο. Η ορμονική αντικατάσταση είναι μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες.

Μετά την εγκυμοσύνη – Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντο λόγω χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης. Η λίμπιντο συχνά επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά το τέλος του θηλασμού.

Εμμηνορροϊκός κύκλος – Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μείωση της λίμπιντο λίγο πριν από την περίοδό τους.

Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν δύο ορμόνες, ένα οιστρογόνο και μια προγεστερόνη, οι οποίες μπορεί να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης και να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

γυναίκα ύπνος

Προβλήματα υγείας

Αρκετές ιατρικές παθήσεις μπορούν να συμβάλουν στη χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες. Μερικά από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

Διαβήτης – Τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τον διαβήτη μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αίσθηση στα γεννητικά όργανα και δυσκολεύοντας τη διέγερση.

Κατάθλιψη – Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε θεωρούνταν ευχάριστες. Αυτό περιλαμβάνει το σεξ. Άλλα συμπτώματα όπως η χαμηλή ενέργεια, ο κακός ύπνος και οι παρενέργειες των φαρμάκων μπορούν επίσης να αναστείλουν τη λίμπιντο.

Ινομυαλγία – Αυτή η διαταραχή προκαλεί μυϊκό πόνο, κόπωση και συναισθηματική δυσφορία. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να κάνει το σεξ άβολο. Τα φάρμακα για την ινομυαλγία μπορούν επίσης να μειώσουν τη λίμπιντο ως παρενέργεια.

Υψηλή αρτηριακή πίεση – Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει τη διέγερση καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν σεξουαλικά προβλήματα.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο ως παρενέργεια. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι που μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία είναι:

Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά όπως οι SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) όπως το Prozac, το Zoloft και το Paxil μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο. Αυτά τα φάρμακα δρουν αυξάνοντας τη σεροτονίνη, η οποία μπορεί επίσης να μειώσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Η αλλαγή σε ένα διαφορετικό αντικαταθλιπτικό όπως η βουπροπιόνη (Wellbutrin) μπορεί να βοηθήσει, καθώς έχει μικρότερη επίδραση στη σεροτονίνη.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση όπως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τη διέγερση και τον οργασμό. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό φάρμακο για την αρτηριακή πίεση ή να κάνετε προσαρμογές της δόσης εάν η μειωμένη λίμπιντο γίνει πρόβλημα.

Παυσίπονα

Τα οπιοειδή παυσίπονα όπως η οξυκωδόνη (Percocet, Oxycontin) και η υδροκωδόνη (Vicodin) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η μείωση της δόσης ή η μετάβαση σε ένα μη οπιοειδές αναλγητικό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτής της παρενέργειας.

Στρες

Το άγχος από διάφορες πηγές μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλή γυναικεία λίμπιντο.

Άγχος στη δουλειά

Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, οι συγκρούσεις με τους συναδέλφους ή τα αφεντικά και άλλα εργασιακά άγχη μπορούν να μειώσουν την επιθυμία και την ενέργεια για σεξουαλική οικειότητα.

Άγχος για την οικογένεια

Η φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων γονέων ή άλλων μελών της οικογένειας μπορεί να είναι κουραστική. Θέματα σχέσεων με έναν σύντροφο ή άλλα μέλη της οικογένειας μπορούν επίσης να δημιουργήσουν άγχος που μειώνει τη λίμπιντο.

Άγχος για τα οικονομικά 

Οι οικονομικές δυσκολίες συχνά…παρεμβαίνουν στη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση. Οι ανησυχίες για τα…έξοδα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο.

Θέματα Σχέσεων

Ζητήματα σχέσεων όπως η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας, η κακή επικοινωνία και η απιστία είναι οι συνήθεις ένοχοι πίσω από τη χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες. Όταν οι συναισθηματικές και διαπροσωπικές πτυχές μιας σχέσης αρχίζουν να επιδεινώνονται, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την επιθυμία μιας γυναίκας για σωματική οικειότητα.

Έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας

Το να νιώθετε συναισθηματικά κοντά και συνδεδεμένοι με έναν σύντροφο είναι ένας βασικός παράγοντας για τη σεξουαλική επιθυμία στις περισσότερες γυναίκες. Εάν η συναισθηματική οικειότητα σε μια σχέση αρχίσει να ξεθωριάζει, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ. Η κακή επικοινωνία, η έλλειψη ποιοτικού χρόνου μαζί και η μη ανταλλαγή συναισθημάτων ή σκέψεων μπορούν όλα να συμβάλλουν στην έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας.

Φτωχή επικοινωνία

Το πώς επικοινωνεί ένα ζευγάρι στην καθημερινή ζωή και ειδικά για σεξουαλικά θέματα παίζει σημαντικό ρόλο στη λίμπιντο. Οι συγκρούσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συναισθηματική και σεξουαλική οικειότητα. Η βελτίωση της επικοινωνίας και οι πιο ανοιχτές συζητήσεις για το σεξ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικειότητας.

Απιστία

Η ανακάλυψη ή η υποψία της απιστίας ενός συντρόφου μπορεί να βλάψει σοβαρά τη συναισθηματική οικειότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων. Η προδοσία της απιστίας μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται μη ελκυστική, ανασφαλής και αποτραβηγμένη, με αποτέλεσμα να χάσει το ενδιαφέρον της για το σεξ. Η υπέρβαση της απιστίας απαιτεί την ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και σύνδεσης. Η αναζήτηση συμβουλευτικής από ειδικούς επιστήμονες είναι συχνά ευεργετική για την κατάλληλη αντιμετώπιση, επεξεργασία και θεραπεία από το τραύμα.

Κούραση

Η κόπωση και η εξάντληση είναι κοινές αιτίες μειωμένης λίμπιντο στις γυναίκες. Η έλλειψη ύπνου, η εξάντληση και το αίσθημα συνεχούς εξάντλησης μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ενδιαφέρον για το σεξ. Η στέρηση ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση των ορμονών, που επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία. Ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες, γεγονός που μειώνει τη λίμπιντο. Η χρόνια εξάντληση διαταράσσει επίσης τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στη διέγερση και την ευχαρίστηση. Επιπλέον, η υπερβολική κούραση οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Οι γυναίκες που παλεύουν με την κούραση μπορεί να μην έχουν τη σωματική ή ψυχική ενέργεια για να διεγερθούν, να εστιάσουν κατά τη διάρκεια της οικειότητας ή να επιτύχουν οργασμό. Το σεξ αρχίζει να φαίνεται σαν μια ακόμα δουλεία σε μια δύσκολη μέρα, παρά μια διασκεδαστική, χαλαρωτική δραστηριότητα.

Χάθηκε το πάθος; 6 πιθανές αιτίες μειωμένης γυναικείας λίμπιντο

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη μιας γυναίκας στο σώμα της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λίμπιντο της. Εάν μια γυναίκα αισθάνεται δυσαρεστημένη με την εμφάνισή της, μπορεί να μειώσει την επιθυμία της για σεξ.

· Η αύξηση βάρους, που μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται λιγότερο σίγουρη για το σώμα της.

· Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός μπορούν να αλλάξουν το σώμα μιας γυναίκας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του εαυτού της.

· Η σύγκριση με μη ρεαλιστικές εικόνες των μέσων ενημέρωσης της γυναικείας ομορφιάς και σεξουαλικότητας μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη μιας γυναίκας στη δική της ελκυστικότητα.

· Προηγούμενες αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη λίμπιντο.

·Ψυχικά τραύματα, η κατάθλιψη, το άγχος και άλλα θέματα ψυχικής υγείας συνδέονται με τη μειωμένη αυτοεκτίμηση και τη μειωμένη σεξουαλική ορμή.

Το κλειδί είναι να εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν χαμηλή αυτοπεποίθηση και να τους αντιμετωπίσετε. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι απαραίτητη για την ανάκτηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής.

Παράγοντες τρόπου ζωής
Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα της λίμπιντο. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να συμβάλουν στη χαμηλή γυναικεία λίμπιντο:

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο στις γυναίκες. Το αλκοόλ είναι ένα καταθλιπτικό που μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος, τα οποία είναι σημαντικά για τη σεξουαλική διέγερση και ευχαρίστηση. Οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν επίσης να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, μειώνοντας την αίσθηση.

Έλλειψη άσκησης

Το να είσαι σωματικά δραστήριος ενθαρρύνει την υγιή ροή του αίματος και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες. Αντίθετα, ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση, ειδικά στις γυναίκες. Επιδιώξτε 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα.

Το κλειδί είναι να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον γιατρό σας σχετικά με αυτό που βιώνετε. Μη διστάσετε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν η χαμηλή λίμπιντο είναι ένα συνεχές ζήτημα στη ζωή σας. Υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια για να επαναφέρετε τη σεξουαλική σας ορμή.

ΠΗΓΗ: viorama.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καιρός: Με ισχυρούς ανέμους, ζέστη και βροχές η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα

Ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ αναμένονται σήμερα Μεγάλη Τρίτη (30.4.2024), γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο καιρός θα εί...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 30 Απριλίου, γιορτάζουν οι: Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ Ασημάκης, Ασημίνα, Ασημένια, Μένια, Μίνα Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα Δονάτος, Δονάτα,...

Φόρτωση άρθρων...