Υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων και των συστημάτων πλοήγησης επτά αεροσκαφών Canadair CL-415.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αντιμετώπιση της απαρχαίωσης υφιστάμενων συστημάτων και η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ενισχυθεί η αξιοπιστία, η ασφάλεια πτήσεων και η αποτελεσματικότητα των αεροσκαφών στις αποστολές αεροπυρόσβεσης, καθώςτα αεροσκάφη Canadair αποτελούν από τα πιο αναγνωρίσιμα και ουσιαστικά «εργαλεία» αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

«Δεν πρόκειται απλώς για επένδυση στη συντήρηση ενός ιπτάμενου μέσου, αλλά στη συνέχεια και στη διαρκή επιχειρησιακή ικανότητα ενός στόλου που έχει αποδείξει την αξία του στην πράξη» τόνισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η υλοποίηση θα ξεκινήσει με το πρώτο αεροσκάφος να παραλαμβάνεται το 2027 και θα ολοκληρωθεί το 2030. Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στον εκσυγχρονισμό των μέσων Πολιτικής Προστασίας, ώστε όταν η χώρα δοκιμάζεται, τα μέσα να είναι εκεί, έτοιμα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας το 2028 θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει νέα αεροσκάφη τύπου 515.

Το 2026 το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τους εποχικούς πυροσβέστες, θα φτάσει περίπου τις 19.000 γυναίκες και άνδρες, σε σχέση με περίπου 18.000 πέρυσι, ενώ πριν από έξι χρόνια ο αριθμός των στελεχών κυμαινόταν στους 13.900.