Κυριακή
14 Αυγούστου 2022

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Αθήνα

Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή πιθανό κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας παιδίατρος κάλεσε στον ΕΟΔΥ και ανέφερε πως ένα παιδί που παρακολουθεί στην Αθήνα ηλικίας περίπου εννέα ετών παρουσίασε αυξημένους ηπατικούς δείκτες.

Το παιδί είχε εκδηλώσει συμπτώματα την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζοντας και πυρετό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον το παιδί βρίσκεται στο σπίτι του, είναι καλά στην υγεία του ενώ έχουν υποχωρήσει οι ηπατικοί δείκτες. Πιθανότατα δεν πρόκειται για περιστατικό οξείας ηπατίτιδας.

Όμως, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κάνει μία σειρά από εξετάσεις για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο. Οι πρώτες εξετάσεις είναι αρνητικές ενώ αναμένονται και οι επόμενες προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας»

«Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας», τόνισε το πρωί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης.

«Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί και στη χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ. Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. 

Τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ακόμα, ο Θεοκλής Ζαούτης κάλεσε τα Νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα με σκοπό υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

ΕΟΔΥ: Καλεί τους γιατρούς σε εγρήγορηση

Από εκεί και πέρα, μέσα από έγγραφο του ΕΟΔΥ, που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

 «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Τα συμπτώματα είναι: ίκτερος, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετός, ναυτία, εμετός ή κοιλιακό άλγος, λήθαργος ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θάσος: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Κάηκαν τα μοναδικά έλατα τα οποία υπήρχαν

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Σκάλα ποταμιάς στο νησί της Θάσου, καθώς μετά την αναζωπύρωση τα ξημερώματα του Σάββατου η φωτιά επεκτάθη...