Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Zώα συντροφιάς: «Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση – Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφώνονται

Ελλάδα

Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» στο MEGA για την υποχρεωτική στείρωση και την αποστολή DNA στους Δήμους.

Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο οδεύει προς υλοποίηση καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» στο για τον νόμο.

«Ο καινούριος νόμος ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και χαρακτηρίζεται από μία μη επιστημονική προσέγγιση για τον έλεγχο του πληθυσμού  ζώων, και προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση. Τιμωρεί δηλαδή τον υπεύθυνο ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης θα στέλνει το γενετικό υλικό και ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ένα παράβολο της τάξης των 150 ευρώ για τη διαδικασία. Όλα τα αρχεία θα κρατούνται στα αρχεία της Ακαδημίας Αθηνών», είπε αρχικά.

«Όπου έχουν γίνει έλεγχοι και επιβολή προστίμου, την επόμενη μέρα αλλάζουν τα πράγματα. Εμείς ήμασταν αντίθετοι στην υποχρεωτικότήτα της στείρωσης, γιατί είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία. Δεν μπορείς να επιβάλλεις την υποχρεωτική στείρωση.  Είναι ένα μέτρο που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο στη Ρουμανία για ένα συγκεκριμένο διάστημα, γιατί είχαν μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων», πρόσθεσε η Αθηνά Τραχήλη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 30 Απριλίου, γιορτάζουν οι: Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ Ασημάκης, Ασημίνα, Ασημένια, Μένια, Μίνα Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα Δονάτος, Δονάτα,...

Μάτι: Πώς τα 111 χρόνια φυλάκισης έγιναν 5 εξαγοράσιμα – Ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο οι καταδικασθέντες

Το δικαστήριο κατέληξε σε απόφαση και καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των νεκρών, και όχι μόνο, καθώς οι καταδι...

Καιρός: Με ισχυρούς ανέμους, ζέστη και βροχές η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα

Ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ αναμένονται σήμερα Μεγάλη Τρίτη (30.4.2024), γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο καιρός θα εί...

Φόρτωση άρθρων...