Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Φρένο στις επιπλέον παροχές για τους αγρότες βάζει το Μαξίμου, τι θα πράξει ο Δένδιας στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια και χάσαμε τον Καπουτζίδη... stop  

Παρασκήνιο

Με την σαφή δήλωση πως «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκλεισε οριστικά την πόρτα σε όποια αιτήματα για επιπλέον παροχές καταθέσουν ο αγρότες το αμέσως προσεχές διάστημα. Όπως και χθες γράψαμε, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι, οι αγρότες – που αποτελούν και την πολιτική ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας-  να στηριχθούν αλλά σε καμιά περίπτωση να μην υπάρξουν υπερβολικές  παροχές που θα ανοίξουν την «όρεξη» και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
Η άσκηση πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού η εκτίμηση είναι πως το προσεχές διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους…            

@ Επανέρχονται τα σενάρια που εμφανίζουν τον υπουργό Αμύνης Νίκο Δένδια, να «φλερτάρει» με την αποχή στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφύλων. Η εξέλιξη αυτή έχει το όποιο ενδιαφέρον της, εφόσον συνδυαστεί με την δεδομένη καλλιέργεια  αρχηγικού προφίλ από τον Δένδια. Αφού αυτό, σύμφωνα με κάποιους συμβουλάτορες του υπουργού θα ενισχυόταν περαιτέρω εάν ο Δένδιας επέλεγε τον δρόμο της αποχής. Το πιο μεγάλο ενδιαφέρον πάντως στην περίπτωση εστιάζεται στην αντίδραση του πρωθυπουργού, γιατί καταψήφιση του νόμου (αυτό συνιστά και η επιλογή της αποχής) από δύο κορυφαίους υπουργούς (Δένδιας – Βορίδης) και κάποιον υφυπουργό πολύ δύσκολα θα μείνει «αναπάντητη» από το Μέγαρο Μαξίμου. 

@ Χάσαμε τον Καπουτζίδη,  stop. Τελικώς ο ηθοποιός – σεναριογράφος και εσχάτως παρουσιαστής της Eurovision Γιώργος Καπουτζίδης δεν θα είναι υποψήφιος (σύμφωνα με δήλωση του) με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές. Όπως ο ίδιος ανέφερε μετά και το χθεσινό δημοσίευμα του Lykavitos.gr και της στήλης,  ούτε σχετική πρόταση του έχει γίνει, ούτε υπάρχει σαν σκέψη στο μυαλό του.  
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως επιμένουν πως ο Κασσελάκης επιθυμούσε σφόδρα την συμμετοχή Kαπουτζίδη στην ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ λίστα για την Ευρωβουλή και η σχετική νύξη είχε γίνει.  

@ Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου έχει συγκροτήσει περισσότερα από 25 think tanks με συντονίστρια την διδάκτορα Ρομποτικής, Διάνα Βουτυράκου. Το ενδιαφέρον είναι ότι ως τώρα, ο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πλήρη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας των εν λόγω δεξαμενών σκέψης. Για την ακρίβεια, μέσω της πλατφόρμας του «isyriza», δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος έχει εμπλακεί ενεργά στο θέμα, αφού διεξάγει μόνος του και προσωπικά τις συνεντεύξεις με όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον και ψάχνει τις ξεχωριστές προσωπικότητες και τα «αστέρια» του μέλλοντος...

@ Μεγάλη επιθυµία να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη µαθαίνουµε ότι έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης.  Ο λόγος έχει να κάνει με την απήχηση που έχει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στην δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα πρόσωπο που ενώνει, εμπνέει τον σεβασμό στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος.
Μάλιστα, σχεδόν άπαντες του πιστώνουν ότι ενώ θα μπορούσε να έχει διαύλους με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκείνος επέλεξε να αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα  και να κάνει μαθήματα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται πολύ σοβαρά να κάνει το βήμα και να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές,.

@ Μία σαφής δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου για το ενδεχόμενο ανάκτησης από το κράτος των πριμ έγκαιρης παράδοσης που είχαν δοθεί σε εργολήπτες, οι οποίοι πλέον καθυστερούν την αποπεράτωση των έργων τους, έχει ανάψει «φωτιές» στην κατασκευαστική αγορά.
Ο υφυπουργός Υποδομών κατέστησε σαφές ότι οι εργολάβοι, που έχουν λάβει πριμ, αλλά με δική τους υπαιτιότητα, καθυστερούν τα έργα τους, θα κληθούν να επιστρέψουν τα πριμ πίσω στο κράτος, όποιο και αν είναι το ποσό της σύμβασης. 
 Η επιστροφή των πριμ μπορεί να γίνει βάσει νόμου που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένου ότι για το πριμ, ο εργολάβος έχει ήδη καταθέσει ισόποση εγγυητική επιστολή στο δημόσιο.
Όπως εκτιμούν παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, η δήλωση Ταχιάου «φωτογραφίζει» ως ένα από τα παραπάνω έργα, την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το οποίο γνωρίζει σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την κατασκευή του και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το αρχικό, συμβατικό του χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης.

@ Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά από την ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης (ΔΑΗΚ), με την πρόοδο να κινείται πάνω από το 30% με βάση το νέο βελτιωμένο σχεδιασμό του. 
Αναλυτικότερα, για την περιοχή του Αεροδρομίου, έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες και τα αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο του αεροδρομίου. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες οδοστρωσίας στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες οδοστρωσίας στις περιοχές του διαδρόμου – τροχοδρόμου. 
Όσον αφορά στις εργασίες σε κτίρια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το κτίριο της Αστυνομίας και ο φέρων οργανισμός του κτιρίου νερού. 
Στο Κτίριο Κεντρικού Αεροσταθμού (Terminal) είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες Φέροντα Οργανισμού με ολοκλήρωση του επιπέδου του υπογείου, του ισογείου, του διαδρόμου αφίξεων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή ειδικών συστημάτων για το Κτίριο Κεντρικού Σταθμού ενώ εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας αναχωρήσεων στο κτίριο Αεροσταθμού. 
Τέλος, ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης του Πύργου Ελέγχου και εργασίες εκσκαφών στον Πυροσβεστικό Σταθμό και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού του κτιρίου του Υποσταθμού.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης» (ΔΑΗΚ) έχει συσταθεί για την κατασκευή και διαχείριση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι της Κρήτης, του δεύτερου μεγαλύτερου σε επισκεψιμότητα αεροδρομίου της χώρας. Σε αυτή συμμετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο (45,90%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%) και η GMR Airports Ltd (21,64%).

@ Άδεια Έρευνας και Εκμετάλλευσης (Prospecting License), από την Ghana Integrated Aluminium Development Corporation (GIADEC), για την έρευνα και μετέπειτα εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή Ninayhin – Mpasaaso έλαβε η MYTILINEOS.  Η τελετή υπογραφής του έργου της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στην Άκκρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Γκάνας Nana Akufo-Addo.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως NinayhinBlock C εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους $500 εκατομμυρίων (σε σημερινές τιμές αγοράς). Παράλληλα, η MYTILINEOS, από κοινού με την GIADEC θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή Αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Κοινή δράση της Ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ με ομάδα εθελοντών - Η στήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Για ακόμα μια φορά, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστηρίζει τις δράσεις της Ομάδας Παρέμβασης στο δρόμο-Streetwork του Οργανισμού Κατά των ...

Φόρτωση άρθρων...